Hevder Israel står bak angrepet på syrisk militærbase

14 personer, blant dem iranske soldater, ble drept i et luftangrep mot en militær flyplass i Homs-provinsen i Syria, ifølge SOHR. Ingen har påtatt seg ansvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Flere missiler har truffet Tayfur-flyplassen, skriver det statlige nyhetsbyrået SANA, som også melder at åtte missiler er skutt ned.

Angrepet skjedde natt til mandag. Minst 14 mennesker, blant dem iranske styrker, ble drept i angrepet, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Russiske og syriske myndigheter hevder det er Israel som står bak angrepet, melder nyhetsbyået AP.

Det russiske nyhetsbyrået TASS viser også til meldinger fra den libanesiske fjernsynskanalen Al-Mayadeen om at missilene krysset libanesisk luftrom før de nådde fram til målet som ligger omtrent halvveis mellom byene Homs og Palmyra.

En talskvinne for israelske myndigheter avviser å kommentere angrepet overfor Haaretz. Israel har flere ganger tidligere slått til mot syriske militære mål, og nettopp T-4-basen ble rammet av et israelsk angrep i februar i år.

USA lovet respons

Meldingene kommer få timer etter at USAs president Donald Trump langet ut mot det syriske regimet og lovet «en høy pris» å betale for det påståtte kjemiske angrepet mot byen Douma, som Syria anklages for å stå bak.

– En aggressiv handling ble utført mot T-4-flybasen via flere trefninger om mest sannsynlig var et amerikansk angrep, heter det i en nyhetssending fra statlig fjernsyn i Syria.

Men USA avviser at de står bak angrepet på den syriske flyplassen, ifølge nyhetsbyrået AP.

– På nåværende tidspunkt gjennomfører det amerikanske forsvaret ingen luftangrep i Syria. Vi fortsetter imidlertid å følge situasjonen og støtte den pågående diplomatiske innsatsen for å holde dem som bruker kjemiske våpen, i Syria eller andre steder, ansvarlige, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet.

Varsler svar

USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron ble søndag enige om en «kraftig, felles reaksjon» på hendelsene i Douma.

Begge de to presidentene har slått fast at det er snakk om et kjemisk angrep, men dette er ikke blitt bekreftet fra andre hold. Under en telefonsamtale søndag, ble Macron og Trump enige om at Syrias president Bashar al-Assads regime må stilles til ansvar «for sine gjentatte brudd på menneskerettighetene».​

Trump langet søndag ut mot Assad på Twitter, og kalte ham for et dyr. Han varslet en «høy pris å betale» for det påståtte angrepet.

Det har ikke vært mulig å verifisere antallet døde etter det mulige kjemiske angrepet lørdag, men hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene har publisert flere videoer og bilder der flere menn, kvinner og barn ligger livløse, flere av dem med skum i munnen, melder BBC.

Det er ventet at FNs sikkerhetsråd møtes mandag for å diskutere krisen.

(©NTB)