AKUTTHJELP: Barn spyles med vann og får medisinsk hjelp etter det som etter alt å dømme er et gassangrep i Syria. Foto: Reuters
AKUTTHJELP: Barn spyles med vann og får medisinsk hjelp etter det som etter alt å dømme er et gassangrep i Syria. Foto: Reuters

USA fordømmer påstått kjemisk angrep i Syria

USA fordømmer det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria, der over 100 mennesker ifølge ubekreftede meldinger kan ha blitt drept. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Assads regime og dets støttespillere må holdes ansvarlige, og nye angrep må hindres øyeblikkelig, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Hjelpeorganisasjonen UOSSM, som samarbeider med De hvite hjelmene i opprørskontrollerte områder i Syria, anslår at over 100 mennesker ble drept og over 500 skadd i lørdagens angrep mot byen Douma.

Klorlukt

Ifølge en talsmann for organisasjonen, Ari D'Souza, ble det kjent klorlukt etter angrepet, men hjelpearbeidere i den opprørskontrollerte byen hevder at det ble benyttet saringass.

– Mange av ofrene var kvinner og barn og de hadde symptomer på å ha pustet inn giftig gass, sier han.

– Tallet på drepte ventes å stige til godt over 100 ettersom det er vanskelig å nå fram til ofrene fordi angrepene mot Douma fortsetter, sier han.

Meldingene om bruk av kjemiske våpen er ikke bekreftet fra annet hold, og syriske regjeringsstyrker nekter for å benytte slike våpen.

Siste lomme

Syriske regjeringsstyrker og deres allierte har siden februar tatt kontroll over 95 prosent av Øst-Ghouta, etter massive fly- og artilleriangrep som har kostet over 1.600 sivile livet.

Opprørsgruppene som har kontrollert området siden krigen startet, har inngått avtaler og forlatt området, men en fraksjon av den største gruppen Jaish al-Islam holder fortsatt stand i Douma.

Terrorliste

Salafistgruppen står på terrorlisten til Russland, Syria, Iran og Egypt og ble også omtalt som terrorister av USAs daværende utenriksminister John Kerry i 2016.

Gruppen har fått støtte fra Saudi-Arabia og Tyrkia i krigen mot president Bashar al-Assad.

Grunnleggeren Zahran Alloush, som ble drept i et flyangrep i 2015, var en uttalt motstander av demokrati og slo fast at de kjempet for å erstatte Assad-regimet med en islamsk stat.

(©NTB)