Studenter hentet Listhaug- kunstverk midt på natten – gjenoppsto med neglelakkfjerner

Studenter fra et kollektiv i Bergen snek seg ut midt på natta og tok med seg det omdiskuterte kunstverket med en korsfestet Sylvi Listhaug. Nå er det delvis restaurert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Egentlig ville studentene i kollektivet i Bergen bare ha en god historie å fortelle.

– Bildet var jo helt svart og verdiløst, så vi tenkte noen kom til å ta det ned og kaste det. Da ville vi heller ha det i stua, sier Ingrid Sofie Wentzel til TV 2.

Hun bortførte kunstverket sammen med vennene Fredrik Mathias Heitman, Anna Bjørnflaten og Emma Grace Knox.

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.

Studentene snek seg ut natt til torsdag og tok det med seg. Da studentene hadde fått det helt svarte maleriet i hus, så de at malingen var begynt å skalle av.

– Vi tenkte at vi kunne forsøke med litt neglelakkfjerner, og til vår store overraskelse fungerte det. Og plutselig hadde vi et helt maleri, sier Anna Bjørflaten.

Midt på natta

Det var gatekunstneren AFK som sto bak bildet som ble satt opp på hjørnet av Fosswinckels gate i Bergen natt til andre påskedag. Bildet var laget på et lerret som var hengt opp på murveggen.

Kunstneren selv har sagt til TV 2 at bildet først og fremst var ment som en kritikk av media.

Fordi maleriet i utgangspunktet var å regne for tagging og satt opp ulovlig, var ikke studentene redde for å få problemer med politiet.

– Vi ønsket å kunne si til folk at «det svarte maleriet der er maleriet av Listhaug». Men så ble det hele maleriet istedet, sier Wentzel.

Gjengen fikk ideen torsdag kveld og planla på forhånd hvordan de skulle gjennomføre bortføringen av kunstverket. De snek seg ut om natten.

– Det var veldig nervepirrende, sier Wentzel.

Stor interesse

Studentene har vært i kontakt med kunstneren, som sier de kan gjøre hva de vil med bildet.

De har ikke tenkt så mye over hva de skal gjøre med det videre.

– Vi får vel skaffe en ramme først, sier Wentzel.

Etter redningsaksjonen har studentene fått inn flere bud på maleriet. Lørdag ettermiddag kan studentene fortelle TV 2 at det høyeste budet ligger over 260 000 kroner.

Kunstneren AFK har uttrykt at han blir glad om inntektene fra et eventuelt salg går til en god sak. Studentene har ennå ikke bestemt seg for hvilken løsning de lander på.

– Nå er det mye som må tenkes gjennom før vi tar noen avgjørelser, sier Wentzel til Bergens Tidende.

Omstridt bilde

Bildet viser Listhaug med tornekrans hengt opp på et kors. Ved beina hennes er det stilt opp mikrofoner, og slagord som «mass surveillance» og «Jemen» er malt i bakgrunnen.

Bildet har vakt sterke reaksjoner og natt til onsdag ble det altså sprayet over med svart maling.

Maleriet er ikke lenger like klart som da det først kom opp, men detaljer som Frp-tatoveringen på skulderen til Listhaug er fremdeles tydelig.

I KOLLEKTIV: Kunstverket henger nå i et kollektiv i Bergen. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2
I KOLLEKTIV: Kunstverket henger nå i et kollektiv i Bergen. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2