OMFATTENDE BESLAG: Politiet har tatt beslag i 326 dataenheter. Foto: Politiet
OMFATTENDE BESLAG: Politiet har tatt beslag i 326 dataenheter. Foto: Politiet

stormet boliger i finnmark:

15 siktet etter storaksjon mot nedlastere av overgrepsbilder

15 personer er siktet, og politiet har gjort et omfattende databeslag etter en koordinert aksjon i Finnmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aksjonen var rettet mot nedlasting av datamateriale som viser overgrep og seksualisert fremstilling av barn, opplyste politiet på et pressemøte fredag. Aksjonen ble gjennomført onsdag 21. mars.

– Etter denne aksjonen er to personer siktet for pågående overgrep mot barn. De er fengslet i fire uker med brev og besøksforbud, opplyste etterforskningsleder ved Finnmark politidistrikt, Svein Erling Mikalsen, under pressekonferansen.

De pågrepne kommer fra ulike steder i Finnmark. Politiet ville ikke gå nærmere inn på hvor i Finnmark dette gjelder.

Samboerpar siktet

Et samboerpar er siktet for overgrep mot et barn under skolepliktig alder. De har erkjent forholdene de er siktet for, opplyser politiet. Det skal ikke være snakk om samboerparets eget barn.

De fleste siktede har ikke vært i politiets søkelys tidligere. I hovedsak dreier det seg om menn mellom 26 og 72 år. Politiet ser ingen forbindelse mellom sakene.

– Personene som ble pågrepet, har i stor grad erkjent forholdene de er siktet for, men vi står fortsatt foran en omfattende etterforskning i enkelte av sakene. Den videre etterforskningen vil vise om siktelsene blir utvidet, sa Mikalsen.

112.000 gigabyte

Politiet har beslaglagt 326 dataenheter med til sammen 112.368 gigabyte data. Det vil ta tid å analysere materialet, og politiet har derfor ennå ikke full oversikt over omfanget av saken.

Politiet ser med bekymring på at så mange laster ned overgrepsmateriale fra internett. Denne typen alvorlig kriminalitet har høy prioritet hos politiet i Finnmark, understreket Mikalsen på pressekonferansen.

– Politiet i Finnmark har tilgang til avansert dataverktøy, og vi kan overvåke ip-adresser som både besitter og deler overgrepsmateriale via ulike fildelingsnettverk, sa etterforskningslederen.