Norsk kvinne fengslet i Kina – mistenkt for smugling av norsk laks

En kvinne fra Norge er fengslet i Kina - mistenkt for å ha smuglet store mengder laks fra Vietnam til Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder Fiskeribladet.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor TV 2 at en norsk statsborger er fengslet i Kina.

– Vi er kjent med at en norsk borger er fengslet i Kina. Vedkommende tilbys konsulær bistand i samsvar med vanlig praksis, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen til TV 2.

Ifølge Fiskeribladet dreier det seg om en kvinne som er bosatt i Shanghai med kundeforhold til det norske oppdrettsselskapet Salmar. Kvinnen har også stått sammen med Salmar på stands og på messer.

Fiskeribladet melder at kvinnen er varetektsfengslet i 30 dager, mistenkt for å ha smuglet norsk laks fra Vietnam til Kina.

Fisken skal ha en verdi på mellom 150 og 180 millioner kroner.

Kinesiske myndigheter har pågrepet en rekke personer i saken, og kvinnen er en av dem. Totalt skal laks for 720 millioner kroner være stanset på grensen.

– Hun har hatt et kundeforhold som strekker seg tilbake til 2007 og har ved anledninger stått sammen med oss på stands og messer og derav hatt visittkort fra Salmar, uttaler administrerende direktør Trond Williksen i Salmar til Fiskeribladet.

I en epost til TV 2 viser Williksen til Utenriksdepartementet. Salmar-sjefen legger til at selskapet er en stor eksportør av laks og lakseprodukter til mange land i Asia, og at det skjer i henhold til gjeldende regler.