IKKE NÅDIG: Russlands representant Vasily Nebenzya i FNs sikkerhetsråd beskriver Storbritannias anklager som forferdelige og ubegrunnede. Her fra torsdagens møte i sikkerhetsrådet.
IKKE NÅDIG: Russlands representant Vasily Nebenzya i FNs sikkerhetsråd beskriver Storbritannias anklager som forferdelige og ubegrunnede. Her fra torsdagens møte i sikkerhetsrådet. Foto: Mary Altaffer/NTB Scanpix

Russland fyrer løs mot Storbritannia:

– Dere leker med ilden. Dere kommer til å angre

Russland gikk til frontalangrep på Storbritannia under krisemøtet i FNs sikkerhetsråd torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs sikkerhetsråd møttes torsdag kveld klokken 21 norsk tid for å drøfte situasjonen etter nervegiftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter.

Det var Russland selv som ba Sikkerhetsrådet om møtet.

Nervegiftangrepet har ført til en svært betent politisk og diplomatisk strid mellom Russland på den ene siden, og Storbritannia og deres allierte på den andre siden.

Britiske myndigheter mener Russland sto bak forgiftningen, og over 20 land, blant dem Norge, har beordret russiske diplomater hjemsendt. Russland har avvist å ha hatt noe med saken å gjøre og har varslet mottiltak ved å sende hjem like mange utenlandske diplomater fra Russland.

Datteren våknet

Julia Skripal og hennes far Sergej Skripal ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury 4. mars. De ble innlagt på sykehus med kritiske skader etter nervegiftangrepet. Begge lå i koma, men torsdag kunne Julia informere om at hun er på bedringens vei.

– Jeg våknet opp for over en uke siden og jeg gleder meg over å kunne si at styrken min vokser for hver dag, sa hun i en uttalelse videreformidlet av britisk politi.

I uttalelsen takker 33 år gamle Julia menneskene som kom for å hjelpe henne og faren da de ble funnet.

Frontalangrep

Russlands ambassadør Vasily Nebenzya var ikke nådig i beskrivelsen av Storbritannias anklager mot Russland under sin uttalelse under torsdagens krisemøte.

– Jeg vet ikke engang hva jeg skal si om dette. Det er som om dere mater det absurde. Kunne dere ikke funnet på en bedre falsk historie? Dere leker med ilden, og dere kommer til å angre. London har forgiftet vårt forhold til andre land, sier Nebenzya ifølge Sky News.

Storbritannia har utvist 23 russiske diplomater etter nervegassangrepet. USA og flere europeiske land fulgte etter og utviste russiske diplomater, noe som fikk Russland til å svare med samme mynt og utvise vestlige diplomater.

Russland har forespurt en felles granskning av angrepet, men dette har blitt blankt avvist av Storbritannia.

Nebenzya bedyrer Russlands uskyld i saken, og mener det er flere ubesvarte spørsmål knyttet til angrepet.

– Hvorfor skulle vi vente åtte år, for så å gjøre dette to uker før presidentvalget, og to måneder før VM i Russland? Hvorfor så offentlig?

Han påpeker også at «de som forsøkte å drepe Sergei og Julia valgte den mest risikable og farlige metoden – de fullførte ikke engang jobben».

Vil komme til bunns i saken

Nebenzya insisterer på at Russland vil komme til bunns i saken, og anklager britiske myndigheter for å gjøre narr av Russland ved å «legge 30 versjoner av historien på bordet».

– Det er mange versjoner fordi det ikke er nok bevis eller fakta. Vi vil komme til bunns i saken.

Han mener også at Storbritannias «anti-Russland-kampanje» må ha vært forberedt på forhånd fordi den var godt koordinert.

Viste til «Mord og mysterier»

Den russiske FN-ambassadøren viste også til den britiske krimserien «Mord og mysterier», eller «Midsomer Murders», for å forklare hvorfor Russland ikke står bak giftangrepet.

– Alle som har sett krimserier, som «Mord og mysterier», vet at det ikke er smart å prøve å ta livet av folk med en så offentlig og oppmerksomhetsvekkende metode, sa Nebenzja.

Han sa også at alt peker mot at angrepet var godt planlagt og koordinert, og beregnet på å undergrave Russland.

– Ildspåsetter som etterforsker egen brann

I sitt motsvar sier Storbritannias ambassadør Karen Pierce at Storbritannia ikke ønsket dette møtet, men er glad for muligheten til å gi Russland den oppklaringen de har bedt om.

– Angående beviser mot Russland, så er det kun en domstol som kan fordele skyld. Men når vi sier at russisk ansvar er «høyst sannsynlig», så reflekterer det hvor sikre vi er, sier Pierce.

– Russland er som en ildspåsetter som vil etterforske sin egen brann.

Hun legger til at de ikke vil ta i mot leksjoner fra et land som har gjort så mye for å blokkere en skikkelig etterforskning av kjemiske våpen i Syria.

Pierce avsluttet sin uttalelse med å si at hun «frykter at Russland kanskje har noe å frykte selv».

USA gikk også til angrep mot Russland, og beskyldte landet for å bruke sikkerhetsrådet for å undergrave sannheten.