En kveld hos kloppen:

Kloppens gjester serverer et måltid som går jorda rundt

Solveig Kloppens gjester lot seg inspirere av andre kjøkken enn det norske da de disket opp på hjemmebesøk.

Gullstrupens thaisalat - slik den serveres i Vinje i Telemark. Foto: En kveld hos Kloppen / TV 2
Gullstrupens thaisalat - slik den serveres i Vinje i Telemark. Foto: En kveld hos Kloppen / TV 2

Ingebjørg Bratlands Thaisalat:

Dette trenger du:

  • mango
  • umoden papaya
  • thai basilikum
  • koriander
  • peanøtter usalta
  • chili
  • kvitlauk
  • fiskesaus
  • sukker
  • 5 lime
  • grønne aspargesbønner

Slik gjør du:

1. Her skal du bruke umoden, grønn papaya og små, sterke chilier.

2. Bruk en mandolin/juliennejern og skjær papayaen og mangoen i tynne strimler. Den kan også rives veldig grovt.

3. Bland fiskesaus, limesaft og sukker i en liten bolle. Rør til sukkeret er oppløst.

4. Ha hvitløk i en morter og bank den sammen til en grøt.

5. Ha i chiliene og bank litt til, men ikke så hardt at de blir mos.

6. Del aspargesbønnene i biter, ha dem i morteren og bank litt til.

7. Hell over fiskesausblandingen, smak og juster balansen mellom salt og surt og søtt med noen dråper ekstra av ingrediensene.

8. Fjern en chili eller to om dette blir for voldsomt.

9. Ha til slutt i papayastrimlene og bank forsiktig til de blir en anelse knust.

10. Topp med en neve usaltede peanøtter, eller cashewnøtter.

​Staysmans gulasj

Dette trenger du (4 personer):

  • 400 g flatbiff av storfe i 2x2 cm terninger
  • 2 ss margarin til steking
  • 2 stk grovhakket løk
  • 2 båt finhakket hvitløk
  • 1 boks tomatpuré à 140g
  • 2 ts paprikapulver
  • 4 stk potet i 3x3 cm terninger
  • 2 stk rød paprika i biter ⁄ stk purre i strimler
  • 1 l vann
  • 2 stk kjøttbuljongterning
  • 1 ts hele karve frø
  • 1 ts salt ⁄ ts pepper

Slik gjør du:

Ungarsk gulasj a la Staysman. Foto: En kveld hos Kloppen / TV 2
Ungarsk gulasj a la Staysman. Foto: En kveld hos Kloppen / TV 2

1. Varm margarin i en kjele og brun kjøttet i flere omganger. Legg det over på en tallerken.

2. Fres løk og hvitløk i en kjele til løken er myk og blank. Bland inn det ferdigstekte kjøttet. Rør inn tomatpuré og paprikapulver.

3. Tilsett potet, paprika, purre, vann, buljong og karve. Kok opp og senk varmen. La gryten småkoke i 20-30 minutter, eller til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper.

En tykk, kra!ig og smakfull gryte klar til servering. Sett gjerne kjelen rett på bordet eller server i suppetallerkener.

Fabian Stangs bløtkake med fersken

Dette trenger du:

Sukkerbrød:

  • 5 stk egg
  • 150g sukker
  • 150g hvetemel
  • 1 ts bakepulver

Kakefyll:

  • Hermetisk fersken
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss melis, til kremen

Pynt:

  • Bringebær
  • Kakestrøssel

Slik gjør du:

Bløtkake med fersken. Foto: En kveld hos Kloppen / TV 2
Bløtkake med fersken. Foto: En kveld hos Kloppen / TV 2

Sukkerbrød:

1. Sett stekeovnen til 160 grader.

2. Pisk egg og sukker til eggedosis.

3. Sikt mel og vend forsiktig inn i eggedosisen.

4. Ha bakepapir i bunnen på en springform på 24cm og smør kantene.

5. Hell over røren og sett formen på nederste rille og stek i ca. 40 minutter til sukkerbrødet har hevet seg godt og er gyllen.

Avkjøl sukkerbrødet før pynting.

Fyll:

1. Skjær sukkerbrødet i to og dynk med saften fra ferskenen.

2. Del fersken i biter og ha over sukkerbrødet.

3. Pisk krem og ha over ferskenbitene.

4. Lekk på lokket og dekk kaka med krem. Pynt med strøssel og ferske bringebær.