Fire døde av legionella-smitte i Stockholm

Fire personer døde i fjor sommer etter å ha blitt smittet av luftbåren legionella i Stockholm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver Mitt i Stockholm. Smitten ble spredd fra et kjølesystem på et tak i Kista.

I løpet av sommeren 2017 måtte åtte personer behandles etter å ha blitt smittet av legionellabakterier. Fire av pasientene døde. Fem av de som ble syke, var over 70 år gamle.

– Av de åtte smittede, døde fire personer. Majoriteten av dem hadde risikofaktorer for alvorligere sykdom som høy alder og røyking, sier smittevernlege Per Follin til avisen.

Informerte ikke

Myndighetene gikk aldri ut med noen generell advarsel til allmennheten om smittefaren, skriver Aftonbladet.

– Vi gjorde en avveining, nytten av å fortelle eller å skremme opp en hel bydel, sier Charlotte Larsson i miljøforvaltningen i Stockholm til avisen.

Legionellabakterien forekommer naturlig i jord, sjøer og vassdrag. Bakterien trives spesielt godt når det er dårlig vannsirkulasjon og temperaturen er mellom 20 og 45 grader.

Bakterien kan forårsake to sykdommer – legionærsykdom og pontiacfeber, opplyser Folkhelseinstituttet.

Smitten overføres gjennom å puste inn små vanndråper som kan dannes i blant annet airconditionanlegg, kjøleanlegg, dusjanlegg og boblebad. Eldre mennesker, røyking, alkoholisme og kronisk lungesykdom øker risikoen for utvikling av legionærsykdom.

Usikre på kilden

Legionellautbruddet i Stockholm ble konstatert i august 2017. Først etter at seks personer var blitt syke, gikk man ut med informasjon til helsebesenet om det mulige utbruddet.

– Vi kunne til å begynne med ikke si om det dreide seg om en og samme smittekilde. Tilfellene ble oppdaget i løpet av elleve uker, og i starten var vi usikre på om det bare dreide seg om tilfeldige hendelser, sier Per Follin til Mitt i Stockholm.

Først i oktober ble bakteriene sporet til et kjølesystem på taket på en boligblokk i Kista. Kjøletårnet ble avstengt og sanert.