UENIGE: Politikerne er uenige om hvorvidt det bør bli tillatt for kvinner å donere egg til andre kvinner som ikke kan få barn med egne egg.
UENIGE: Politikerne er uenige om hvorvidt det bør bli tillatt for kvinner å donere egg til andre kvinner som ikke kan få barn med egne egg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Her er argumentene for og mot eggdonasjon

Frontene er steile og følelsene mange i debatten om hvorvidt eggdonasjon bør tillates i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag skal Høyres landsmøte stemme over hvorvidt de vil oppheve forbudet mot eggdonasjon eller ikke.

I februar sa flertallet i Høyres programkomité nei til eggdonasjon, men det er landsmøtet som til slutt vil avgjøre hvor partiet står i saken.

Før landsmøtet åpnet lørdag morgen fortalte Unge Høyre leder Sandra Bruflot og stortingspresident Tone W. Trøen hvor de står i saken.

– Jeg mener barnas behov må settes foran de voksnes behov. Det er viktig at de kjenner sitt opphav. Eggdonasjon er komplisert og kostbart, sier Trøen.

På motsatt side i saken står Unge Høyre-leder Sandra Bruflot.

Hun påpeker at sæddonasjon har vært tillatt siden 1930-tallet, og nå må eggdonasjon sidestilles.

– Hvorfor skal det være forskjell på mor og far? Ved å si nei til eggdonasjon sier vi at det går greit uten en biologisk far, men er umulig uten mor.

Hun mener det ikke er motsetning mellom det å ønske donasjon og ta hensyn til barnas beste. Alternativet er at barna ikke blir født, poengterer hun.

Splid i Høyre

I dag er sæddonasjon lovlig i Norge, mens debatten om man skal tillate eggdonasjon har rast i flere år. Innad i Høyre har saken skapt splid, og det er fortsatt usikkert hvordan avstemningen på lørdag vil ende.

Både Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti, og Miljøpartiet De grønne sier ja til eggdonasjon i sine partiprogrammer. KrF og Senterpartiet er imot. Fjorårets Høyre-landsmøte endte med at Høyre utsatte beslutningen til i år.

Helsekomiteen på Stortinget skal konkludere i saken innen 8. mai.

Her står den politiske striden om eggdonasjon:

FOR EGGDONASJON

 • Ettersom sæddonasjon er tillatt, er det rimelig og rettferdig at eggdonasjon sidestilles og tillates. Når menn har lov til å donere sæd, bør kvinner på samme måte ha mulighet til å donere egg, er ett av argumentene til flere på ja-siden.

 • Teknologien har kommet så langt på feltet at det er minimale risikoer knyttet til eggdonasjon, mener fagmiljøet.

 • Eggdonasjon i Norge vil forhindre at kvinner risikerer komplikasjoner som følge av behandling på dårlig regulerte klinikker i utlandet. Norge bør ta ansvar ved å få kontroll på norske kvinner som reiser ut, mener blant annet gynekolog Liv Beate Romundstad ved fertilitetsklinikken Spiren.
 • De fleste andre land i Europa tillater i dag eggdonasjon. Dette var ett av argumentene til Helsedirektoratet, da de i 2015 anbefalte å tillate eggdonasjon.

Dette er eggdonasjon:

 • Eggdonasjon kan gjøre det mulig for kvinner som ikke kan bli gravide med egne egg, å bli gravide.
 • Ved eggdonasjon høstes eggceller fra en donorkvinne ved et inngrep. Eggcellene suges ut gjennom en nål som føres opp i skjeden.
 • Høstede eggceller befruktes med sæd fra partner, og ett av de befruktede embryoene settes inn i livmoren til mottaker.
 • De fleste europeiske land tillater eggdonasjon, men det er ulikt regulert i de forskjellige landene.

  Kilde: Bioteknologirådet

MOT EGGDONASJON

 • Ved å tillate eggdonasjon flytter man grensen nærmere for å på sikt tillate surrogati, mener flere på nei-siden. KrF er blant dem som har uttalt at de frykter dette vil bli konsekvensene.
 • Eggdonasjon krever et større inngrep hos donor enn sæddonasjon. Derfor kan man ikke sidestille de to prosessene medisinsk, har blant annet helseminister Bent Høie (H) poengtert i et intervju med Aftenposten.
 • Eggdonasjon bryter med barns rettigheter. Flere motstandere mener det bryter med FNs barnekonvensjon å tillate eggdonasjon. Stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) og Magnar Kleiven i Kristelig Legeforening er blant dem som har brukt dette argumentet. De mener barnets rett til å kjenne og få omsorg fra sine foreldre, ikke blir oppfylt ved verken egg- eller sæddonasjon. Man bør derfor ikke rettferdiggjøre å tillate eggdonasjon kun fordi sæddonasjon er lov, mener de.

 • Eggdonasjon rokker ved den tradisjonelle morsrollen, ved at den som føder barnet ikke vil være barnets biologiske mor. Dette er en etisk grense som ikke bør flyttes, mener flere på nei-siden.

 • Dersom kvinner tjener penger på å være donorer, som for eksempel i England eller USA, er flere bekymret for at motivasjonen til donorer blir feil. Dessuten har blant annet Bent Høie ytret bekymring for om det vil være nok norske donorer til å dekke etterspørselen dersom eggdonasjon tillates.

  Hva mener du? Si din mening om eggdonasjon på TV 2 Nyhetenes Facebook-side.