– Nordmannen utnyttet turister i narkotikasmuglingen

Nordmannen og 12 andre personer er pågrepet etter en 17 måneder lang etterforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er informert om at en norsk statsborger er arrestert i Colombia, sier pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Frode Andersen til TV 2.

Norske myndigheter har ikke vært i direkte kontakt med nordmannen ennå, men sier han vil bli bli tilbudt konsulær bistand.

Flere tatt på fersken

Onsdag ble det kjent at 13 personer var pågrepet etter en lang og omfattende politietterforsking.

Sju av dem ble tatt på fersk gjerning på en smuglerbåt nær Acapulco utenfor Mexico. Seks personer ble arrestert på land.

Nordmannen var én av disse seks.

Wradio melder at det ble beslaglagt 1022 kilo kokain på smuglerbåten, og ytterligere 450 kilo kokain på land.

Ifølge colombianske medier var nordmannen ansvarlig for distribusjonen av stoffet. Smuglerligaen skal ha tjent 12 millioner dollar i måneden på virksomheten, og skal også ha hatt kontakt med det største narkotikakartellet i Colombia.

Leide ut båter til turister

Ifølge colombiansk politi brukte nordmannen uvitende turister for å unnslippe grensekontrollen. Han leide ut seilbåter til en rimelig penge til turister ut fra byen Catragena.

– Han gjemte stoffet i seilbåtene. Stoffet ble derfra overflyttet til speedbåter og målet var å sende det videre til land i Mellom-Amerika og USA. Turistene hadde ikke kjennskap til det som foregikk, sier leder for det colombianske kriminalpoliti- og etterretningsdirektoratet Dijin, Jorge Luis Vargas til TV-kanalen Caracol.

Vargas sier nordmannen eide flere dyre seilbåter, og at de seilte både til Asia og USA. Han brukte sine internasjonale kontakter for å distribuere stoffet.

Ifølge colombianske medier kom mannen til Colombia i 2016 etter å ha sonet en narkotikadom i Norge.

Han ble dømt til elleve måneders fengsel hvorav ni måneder skulle gjøres ubetinget. Ifølge dommen som ble avsagt i en tingrett på Østlandet i januar 2015, ga mannen en uforbeholden tilståelse i retten for befatning med 1,6 kilo hasj. Han var da straffet for narkotikakriminalitet fire ganger tidligere, en av dommene gjaldt kjøp og oppbevaring av 700 gram hasj i april 2007.