Russerne vil at FNs sikkerhetsråd skal diskutere Salisbury-saken torsdag. Foto: Adrian Dennis/AFP/NTB scanpix
Russerne vil at FNs sikkerhetsråd skal diskutere Salisbury-saken torsdag. Foto: Adrian Dennis/AFP/NTB scanpix

Anklagene hagler – Russland vil ha FN-møte om nervegift-saken

– Attentatet mot eksspionen Sergej Skripal var en grotesk provokasjon fra vestlig etterretning, hevder russisk spionsjef.

Russland ber FNs sikkerhetsråd innkalle til møte for å drøfte situasjonen etter nervegiftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter.

Russerne vil at Sikkerhetsrådet skal diskutere saken torsdag.

Nervegiftangrepet har ført til en svært betent politisk og diplomatisk strid mellom Russland på den ene siden og Storbritannia og dets allierte på den andre siden.

Samtidig krever Russland svar fra britene på hvor eksspion Sergej Skripals kjæledyr har blitt av.

– Vi sitter på troverdig informasjon om at Skripal hadde kjæledyr i hjemmet, sa det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharaova onsdag.

– Hvor er dyrene?

Hun mener dyrenes tilstand og hvor de eventuelt befinner seg, kan være viktige opplysninger i saken om forgiftningen av Sergej Skripal og datteren Julia Skripal i Salisbury 4. mars.

– Dette har direkte tilknytning til saken, hvis vi snakker om bruk av kjemiske våpen, og siden det har dukket opp flere versjoner om at forgiftningen kan ha skjedd i huset, la hun til.

– Hvor er dyrene, og i hvilken forfatning er de i? Hvorfor har ikke britene nevnt noe om dette? Vi snakker om levende vesener, og hvis giftige stoffer ble brukt, så vil levende vesener ha vært lidende, sa hun.

Dagen i forveien uttalte Skripals niese Viktoria Skripal til russiske medier at hennes onkel hadde to katter og to marsvin i huset. Hun avviste teorien om at onkelen og hans datter kunne ha blitt forgiftet i boligen, fordi da ville også dyrene ha blitt berørt, skriver The Sun.

Britiske myndigheter mener Russland sto bak forgiftningen, og over 20 land, blant dem Norge, har beordret russiske diplomater hjemsendt. Russland har avvist å ha hatt noe med saken å gjøre og har varslet mottiltak ved å sende hjem like mange utenlandske diplomater fra Russland.

Julia Skripals tilstand er nå bedre, men for Sergej Skripal er tilstanden fortsatt kritisk.

Anklagene hagler

Britene kaller Russlands forslag om felles granskning av nervegiftangrepet i Salisbury for perverst. Onsdag endte et møte i OPCW med enda flere bitre utspill.

Under det lukkede møtet hos Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag ba russerne om å bli involvert i etterforskningen.

Men det sa britene tvert nei til. I stedet kalte den britiske delegasjonen på OPCW-møtet russernes utspill for «perverst» og for et forsøk på «avledningsteknikk».

En diplomat kaller stemningen under møtet for «tung», men sier at det er meningen at det skal fortsette etter en lunsjpause.

Møtet ble holdt på anmodning fra Russland. Onsdag ettermiddag ble det klart at Russlands forslag ikke vant frem, melder BBC og AFP.

– Støtte fra 14 land

Russland har krevd tilgang til bevismateriale og har engasjert egne eksperter til å etterforske angrepet mot den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal og hans voksne datter Julia i Salisbury 4. mars.

I en Twitter-melding fra den russiske ambassaden i Nederland het det onsdag at et samarbeid er nødvendig for å sikre at saken løses i tråd med internasjonale lovverk.

I meldingen står det også at Russland fikk støtte av 14 andre land på OPCW-møtet, og at Russland også støttes av «solide fakta fra eksperter i feltet».

Britene anklager imidlertid russiske myndigheter for å stå bak angrepet og har latt seg provosere kraftig av de russiske forslagene.

– Grotesk provokasjon

Russerne har svart med å peke fingeren tilbake på Storbritannia og andre vestlige land.

– Attentatet mot eksspionen Sergej Skripal var en grotesk provokasjon fra vestlig etterretning, hevdet lederen for den russisk etterretningstjenesten SVR, Sergej Narysjkin, under en sikkerhetskonferanse arrangert av forsvarsdepartementet i Moskva onsdag.

Han avviste bestemt at det var Russland som forsøkte å ta livet av Skripal og datteren. I stedet mener han at angrepet var satt i scene av britiske og amerikanske etterretningstjenester. Han kalte også saken for «et gufs fra den kalde krigen».

Utviste diplomater

Skripal og datteren ble alvorlig syke og har trolig fått varige skader etter å ha blitt eksponert for nervegift i Salisbury for en måned siden. Storbritannias statsminister Theresa May var raskt ute med å anklage Russland for å stå bak og utviste 23 russiske diplomater.

USA og flere europeiske land fulgte etter og utviste russiske diplomater, noe som fikk Russland til å svare med samme mynt og utvise vestlige diplomater.

Russiske myndigheter har hele tiden nektet for å stå bak attentatet mot eksspionen og krever beviser, noe britene ikke har offentliggjort. Britiske eksperter sier de har kunnet fastslå at giften som ble brukt, var nervegiften Novitsjok, som i sin tid ble utviklet i Sovjetunionen. De vil imidlertid ikke uttale seg om hvor giften er produsert.

– Vår jobb er å legge fram vitenskapelig bevis for å slå fast hvilken type nervegift det dreier seg om. Vi har identifisert at giften tilhører denne spesifikke familien nervegifter, men det er ikke vår jobb å si noe om hvor den ble produsert, sa lederen for det britiske forsvarets forsvarslaboratorium Porton Down, Gary Aitkenhead, tirsdag.

Nytt jernteppe

Den russiske etterretningssjefen mener vestlige land med USA i spissen nå er «helt fiksert på den såkalte trusselen fra Russland».

– Det har nådd slike proporsjoner og blitt så latterlig at det er på høy tid å sammenligne med den mørke tiden under den kalde krigen, sa Narysjkin under konferansen i Moskva.

– Vesten er redd for endringer og ønsker nå åpenbart et nytt jernteppe, sa han.

– Det er viktig å stanse dette uansvarlige spillet der innsatsen blir stadig høyere, og å stanse maktbruken mellom stater før man ender opp med en ny Cuba-krise, sa Narysjkin, med henvisning til krisen i 1962 da verden var nærmere en atomkrig enn noensinne.

(©NTB)