Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnt justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på slottet onsdag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnt justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på slottet onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

First House offentliggjør deler av Waras kundelister

PR-byrået First House, den tidligere arbeidsgiveren til Tor Mikkel Wara, offentliggjør deler av kundelisten til den nyutnevnte justisministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

First House har valgt å offentliggjøre en liste over «de kundeforhold som er allmenn kjent og kunder som har gitt aksept til offentliggjøring», melder Aftenposten kort tid etter at Wara trådte ut på Slottsplassen som nyutnevnt statsråd.

Av offentlige kunder har Wara hatt Østfold fylkeskommune og Statens lånekasse (foredrag).

Se listen over kundene til Wara nederst i saken.

Statsminister Erna Solberg har oppfordret First House til å offentliggjøre kundelisten,

– Regjeringen kan ikke gå inn og endre på privatrettslige forhold, understreket statsminister Erna Solberg da hun fikk spørsmål om kundelistene til Tor Mikkel Wara fra First House.

Akkurat som Sylvi Listhaug kommer Wara fra konsulentselskapet First House.

– De har hatt kunder som har krav på konfidensielt, det kan vi fra regjeringens side ikke endre på. Det samme ville vært tilfelle hvis en advokat ble justisminister, sa Solberg.

Betryggende svar

Hun ba samtidig First House om å være åpne om sine kundelister, og opplyste at hun og Wara hadde snakket om temaet og om han har hatt kunder som kan komme i konflikt med hans arbeide som justisminister.

– Hovedbildet er at jeg har fått betryggende svar på at det er i liten grad snakk om kryssende forhold, slo Solberg fast.

– Ikke inhabil på noen områder

Før Wara overtok nøkkelen fra midlertidig justisminister Per Sandberg (Frp) fikk han spørsmål om kundelistene i First House og hans habilitet som justisminister.

– La meg være helt klar på at det ikke er noen områder i dette departementet som jeg ser at jeg kan være inhabil på. Jeg har stort sett jobbet med næring- og finanspolitikk og har ikke hatt noen kunder som det var naturlig å jobbe opp mot Justisdepartementet på, sa Wara.

Samtidig innrømmet han at dette ikke nødvendigvis er tilfelle når det gjelder andre departementer.

– Når det gjelder andre departementer kan det hende jeg noen ganger må gå ut på gangen under behandlinger, det har jeg skjønt ikke er så uvanlig, sa Wara.

Må selv vurdere habilitet

Solberg sier at det er opp til hver enkelt statsråd å vurdere sin egen habilitet fra sak til sak.

– Det grunnleggende er at statsråden selv vurderer sin egen habilitet, men at man skal ha så mye åpenhet som mulig. Man har plikt til å ikke delta i saker som berører interessene til noen man tidligere har hatt et arbeidsforhold for, sier statsministeren til TV 2.

– Vil man ha folk fra næringslivet og ikke bare ungdomspolitikere som ikke har de erfaringen, så må man faktisk vite at folk har hatt arbeidsforhold tidligere, sier hun.

– Synes du det er en dårligere løsning å lage et yrkesforbud for denne gruppen enn å sørge for full åpenhet rundt denne typen kundeforhold?

– Jeg mener at demokratiet i Norge er slik at alle skal kunne være statsråder, og at det skal mye til for å ikke kunne bli vurdert som det. Privatpraktiserende jurister har en egen lov som hindrer dem fra å avsløre sine tidligere kunder. Skal vi da nekte alle privatpraktiserende advokater å bli statsråder?

Hadde Politiets Fellesforbund på listen

Listen omfatter kunder og kundeforhold de siste tolv månedene, men PR-byrået legger til at Wara hadde et oppdrag for Politiets Fellesforbund som ble avsluttet for tre og et halvt år siden. Listen ble publisert kort tid etter at Wara trådte ut på Slottsplassen som nyutnevnt statsråd.

First House presiserer at kundelistene er basert på privatrettslige avtaler som krever samtykke fra begge parter dersom de skal offentliggjøres, og at offentlige kunder naturligvis er unntatt.

– Et annet aspekt er de konkurransemessige vurderinger vi som selskap må gjøre. I tillegg kan det være børs- eller konkurransesensitive forhold hos våre kunder som gjør at vi ikke kan opplyse om kundeforholdet, opplyser selskapet.

Som Wara kom også Sylvi Listhaug fra First House da hun tiltrådte som landbruks- og matminister i 2013. Den gang nektet Listhaug å opplyse om hvilke kunder hun hadde jobbet for og byrået gikk heller ikke ut med kundelistene, skriver Dagsavisen.

Mens Rødt er sterkt kritisk til at regjeringen henter sin nye justisminister fra kommunikasjonsbransjen, var Senterpartiet raskt ute med å kreve innsyn i Tor Mikkel Waras kundelister.

Om listen som First House la ut onsdag er nok, gjenstår imidlertid å se. Sp-veteranen Per Olaf Lundteigen sier til avisen at det er maktpåliggende med innsyn i kundelistene. Samtidig var SVs Torgeir Knag Fylkesnes onsdag klar på at Waras kundelister og innholdet i oppdragene hans for de siste årene må bli offentliggjort.

Dette er lista over andre kunder som offentliggjøres:

Finans Norge (foredrag)

Nordea Corporate (foredrag)

Norsk Sykepleierforbund Akershus (foredrag)

YS stat (foredrag)

Harald A. Møller

Møller Mobility Group AS

Virke KBS

REMA 1000

Get

Ringnes

Sichuan Road & Bridge

Travel Retail Norway

Bertel O. Steen

Norske Arkitekters Landsforening.