TILTALT: 13 år gamle Angelica ble funnet død i desember 2015. Moren er tiltalt for grov mishandling.
TILTALT: 13 år gamle Angelica ble funnet død i desember 2015. Moren er tiltalt for grov mishandling. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Valdres-saken:

Ber om fire års fengsel for moren til Angelica

GJØVIK (TV 2): Aktor Arne Ingvald Dymbe legger ned påstand om fire år i fengsel for moren som er tiltalt for grov mishandling og grov omsorgssvikt. I aktors påstand er ett av årene betinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aktor Arne Dymbe la i dag ned påstand om fire års fengsel for moren til Angelica, som døde av avmagring på en hytte i Beitostølen nyttårsaften 2015.

Han mener det er bevist at moren isolerte datteren på hytta, til tross for at datteren var i livsfare, og at dette påførte henne store skader, lidelser og til slutt død.

– Det har vært et tankekors for aktoratet at forholdet faktisk kan dekkes av bestemmelsene om forsettelig drap, sa aktor i prosedyren.

Angelica var sterkt avmagret da hun ble funnet, som førte til at moren ble tiltalt for grov omsorgssvikt og grov mishandling av datteren, blant annet fordi hun ikke søkte helsehjelp tidligere.

Moren hevder hun er uskyldig at hun har gjort alt for å hjelpe datteren som led av spiseforstyrrelser.

Rettssaken mot moren begynte i Valdres tingrett i slutten av februar.

Truet med å ta datteren ut av landet

Under onsdagens møte i tingretten holdt aktor Arne Ingvald Dymbe sin prosedyre, hvor han redegjorde for hvilken straff aktoratet mener Angelicas mor bør få. Han poengterte blant annet at straffeutmålingen hadde å gjøre med morens handlemåte den dagen Angelica ble funnet død.

– Det må legges til grunn at Angelica var død da moren snakket med AMK. Hun faker gjenopplivning, sa aktor.

Han viste til forklaringer fra rettsmedisineren som mener Angelica trolig var død 6-12 timer før oppringningen. Aktor viste også til at det ikke ble hørt hjerte og lungeredning på lydopptaket

– Påtalemyndigheten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at Angelica var død da tiltalte ringte AMK-sentralen og «faker» livredning, sa Dymbe.

Under prosedyren fortalte Dymbe om flere møter mellom den tiltalte moren og barnevernet, samt ulike leger.

Dymbe sier også at moren under en samtale med Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUPA), tre ganger skal ha truet med å ta Angelica med seg ut av landet.

BUPA valgte da å sende en formell bekymringsmelding til barnevernet i Bærum. Senere sa tiltalte til barnevernet at hun ikke mente det alvorlig da hun truet med å ta Angelica ut av Norge.

– Unndro Angelica helsehjelp

Under prosedyren framholdt aktor at det er lagt fram tekstmeldinger og andre bevis som viser at moren var klar over at datteren tok til seg lite eller ingen næring og var i livsfare, uten å tilkalle legehjelp.

Han tegnet et bilde av en mor som totalt har sviktet i omsorgen for datteren som hadde anoreksi og sa det er bevist at hun har begått mishandling i nære relasjoner.

– Hun har forsøkt å unndra Angelica fra nødvendig helsehjelp. Hun har brukt skinn-argumentasjon, brukt uriktige opplysninger og overtatt behandlingen selv, sa aktor, og viste til tekstmeldinger og vitner fra helsevesenet

Etter at prosedyren var ferdig, la Dymbe ned påstand om fire års fengsel for den tiltalte moren. Ett av årene i aktors påstand er betinget.

Brev på morens PC

I prosedyren konstaterte aktor at årsakene til at Angelica utviklet anoreksi er et spørsmål som ikke har noen betydning for skyldspørsmålet. Han startet med å gjennomgå Angelicas sykehistorie før oppholdet på hytta.

Han viste til en rekke vitner fra sykehus og psykiatrien som i retten har opplyst at moren motsatte seg at datteren ble innlagt og fikk helsehjelp. Dette til tross for at det ble gitt beskjed om at dersom utviklingen fortsetter, så er Angelica i livsfare.

– Likevel ville tiltalte at datteren skulle fortsette å bo hjemme med oppfølging fra fastlege, sa aktor.

Han viste til tidligere brev funnet på morens PC, der hun skriver at hun har overtatt behandlingen av datteren selv.

Innså at det kunne bli dødelig utgang

Om morens store misnøye med helsevesenet sa aktor:

– Det dreier seg om å finne seg ting å henge seg opp i. Det som var viktig var at datteren fikk reernæring under kontrollerte forhold. Poenget var å sikre Angelicas fysiske helse. Han viste til at moren har framholdt at Angelica måtte forholde seg til stadig nye personer. Dette mente aktor at moren har ansvaret for selv ved at hun gjentatte ganger avviste behandling, sier aktor, og fortsatte:

– Det kanskje største problemet er at Angelica aldri ble hørt. Tiltalte snakket for henne. Man får aldri vite hva Angelica mente. Tiltalte har gitt føringene, fastslo aktor.

Dymbe mener tiltalte har hatt veldig mye informasjon om Angelicas helsetilstand og kunnskap om anoreksi.

– I november innså tiltalte at dette kunne få en dødelig utgang, sa aktor og viste til en rekke tekstmeldinger som er dokumentert i retten.

«Du dør hvis du ikke spiser nå. Eneste grunn til at lever er din knallgode kondisjon», står det i en melding som aktor leste.

– Hun fremstiller seg som offer

Dymbe ba retten også om å vurdere tiltaltes personlighetstrekk.

– Rettspsykiaterne skriver at det er en person med krenkbarhet og mistenksomhet, og av noen vitner beskrives tiltalte som manipulerende. Disse trekkene preger tiltaltes handlemåte, blant annet ved omtale av skole og helsevesenet, slik aktoratet ser det, sa aktor.

– Tenkemåten hennes er at det er andre som har skylda for det som har skjedd. Hun betegner helsevesenet i svart-hvitt. Ingen nyanser. Om noe berører tiltalte sterkt bruker hun skjellsord, sa aktor.

Han framholdt at tiltalte ofte framstiller seg som et offer.

– Hun er kun et offer for andres uforstand og dette er nokså gjennomgående. Vi finner det i forhold til påstått mobbing. Også overfor BUPA. De som har gått mot hennes vilje blir betegnet med skjellsord i tekstmeldinger fra mor til datteren som er mindreårig. Det samme gjelder overfor politiet som hun mener driver en heksejakt og pressen som ikke har skrevet fordelaktig om henne, sa aktor.