TAPER MILLIARDER: Amazon-eier Jeff Bezos har merket det godt i pengesekken at president Donald Trump har angrepet selskapet hans på Twitter den siste uken.
TAPER MILLIARDER: Amazon-eier Jeff Bezos har merket det godt i pengesekken at president Donald Trump har angrepet selskapet hans på Twitter den siste uken. Foto: AFP/Mandel Ngan/NTB Scanpix

hamrer løs mot amazon:

Fem Trump-tweets kan ha kostet verdens rikeste mann 107 milliarder kroner

Jeff Bezos, eier av Amazon og verdens rikeste mann, har tapt 107 milliarder kroner siden Donald Trumps Twitter-tirade mot Amazon startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump har den siste uken gått hardt ut mot Amazon, som han mener betaler for lite i skatt og svindler det amerikanske postvesenet

Den samme uken har aksjekursen til selskapet dalt med ti prosent. Det har gått hardt utover Amazon-gründer Jeff Bezos.

Bezos er verdens rikeste mann, med en estimert formue på 117 milliarder dollar. Men for kun én uke og fem Trump-tweets siden var den samme formuen på nærmere 130 milliarder dollar, ifølge Time.

Bezos formue og beregningen av denne er i hovedsak basert på Amazons aksjepris, hvilket betyr at svingninger der direkte påvirker hvor stor formuen til Bezos er. Formuen til Bezos og resten av verdens rikinger beregnes blant annet av Forbes og Bloomberg.

Derfor har Amazons nedtur på aksjemarkedet også ført til at Bezos formue i skrivende stund har fått seg en støkk på rundt 13 milliarder dollar – eller nærmere 107 milliarder kroner.

– Betaler lite eller ingen skatt

Trump startet sitt Twitter-angrep mot Amazon 29. mars. Der anklaget han selskapet for å betale lite eller ingen skatt til myndighetene, for å misbruke det amerikanske postvesenet, og for å sørge for at flere tusen forhandlere må stenge. Siden har angrepene kommet jevnt og trutt gjennom uka.

Den siste tweeten i Trumps tirade kom rundt klokken 4 tirsdag ettermiddag norsk tid. Der gjentar han budskapet om at det amerikanske postvesenet taper enormt med penger på grunn av Amazon.

– Amazon burde betale disse kostnadene og ikke la amerikanske skattebetalere gjøre det. Mange milliarder dollar. Postvesenets ledere har ikke peiling (eller har de det?), sier Trump.

Men Time skriver at påstanden om at amerikanske skattebetalere betaler Amazons shippingkostnader er feil, ettersom det amerikanske postvesenet ikke mottar noen skattedollar. Postvesenet bekrefter dette på sine nettsider.

Ikke første gang

Denne uka er ikke første gang Trump har fyrt løs mot Amazon. Han kom med de samme påstandene i august 2017, og har også angrepet selskapet lenge før han ble president.

I desember 2015 skrev han at Amazons aksje ville ha krasjet og at selskapet ville ha «smuldret opp som en papirpose» hvis det måtte ha betalt «rettferdige skatter».

Her benyttet han også muligheten til å anklage Washington Post - som Bezos også eier - for å fungere som en lobbyist for Amazon, og for å hjelpe selskapet med å senke sine egne skatter.

Da svarte Bezos på denne måten: