VANT DEN NORSKE FINALEN: Alexander Rybak vant folket nok en gang, og blir Norges bidrag i Lisboa i mai. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VANT DEN NORSKE FINALEN: Alexander Rybak vant folket nok en gang, og blir Norges bidrag i Lisboa i mai. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Rybak får krisedårlig plassering i Eurovision-semifinalen

Men verken Alexander Rybak selv eller MGP-eksperten Per Sundnes er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år er det knyttet stor spenning til hvilket startnummer de ulike artistene får i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen.

Tirsdag ettermiddag slapp Eurovision Song Contest rekkefølgen på årets semifinaler, og da ble det klart at Norges håp, Alexander Rybak (31), er aller først ut i den andre semifinalen.

I år er vi også i samme semifinale som våre naboland Sverige og Danmark – som er henholdsvis nummer 5 og 15 i semifinalen.

– Vi kommer seirende ut

For Norge er det dårlige nyheter at vi stiller så tidlig ut i semifinalen – det sies nemlig at andre halvdel er en langt bedre plassering.

Men Alexander Rybak selv, tar det bare som en ære at han får åpne showet.

– Startnummer én var det jeg regnet med å få i Oslo Spektrum. Men da har jeg fått oppleve å lukke showet i Spektrum, og nå får jeg oppleve å åpne showet i Portugal! Det er en ære å få lov til å pangstarte Eurovision-kvelden! sier han til TV 2.

Heller ikke den tidligere MGP-generalen Per Sundnes (51) er bekymret.

– Rybak har vist før at plassering ikke har noe som helst å si. Han er et kjent fjes for de fleste, og han har både øst og vest med seg. Det er ingen grunn til bekymring – vi kommer absolutt til å komme seirende ut av denne semifinalen, sier Per Sundnes.

– Dersom vi hadde et mer usikkert bidrag, ville det vært negativt å være i første halvdel. Og i selve hovedfinalen har det nok litt å si, også for oss, sier Sundnes videre.

Kan være uheldige med teknikken

Først trekkes det tilfeldig om man kommer i første eller andre halvdel av finalen. Deretter er det arrangørene som setter sammen artistrekkefølgen, for å sette sammen det de mener blir best mulig show.

Se hele rekkefølgen:

– Rybak har fått et ærefullt oppdrag. Jeg mener at «That´s how you write a song», som er et fyrverkeri av en låt, passer perfekt som en showstarter. Når vi først er i første halvdel, er det bedre å være nummer én, enn nummer to, tre, fire og så videre, sier Anders Martinius Tangen, redaktør for MGP-nettstedet ESC Norge.

Det er flere grunner til at man helst skal komme senere i showet: For å unngå å bli glemt, og fordi publikumet har blitt mer varmet opp senere på kvelden.

Det sies også at det er negativt å være tidlig ute fordi det er større sannsynlighet for at man ikke har teknikken helt med seg.

Det så man også i 2011, da Stella Mwangi deltok for Norge, og ikke kom seg videre fra semifinalen. Det ble spekulert i om det kunne skyldes at vi hadde så dårlig lyd under opptredenen. Hun var andre artist ut i semifinalen.

– Da var vi veldig uheldige med teknikken, og man merket at selve sendingen var dårligere i starten. Men i år er vi i semifinale nummer to, så de har nok fått alt på stell i løpet av den første semifinalen, sier Sundnes.

Tror på pallplassering

Rybak mistet munn og mæle – følelsene tok helt overhånd etter seieren i MGP

Per Sundnes har dessuten store forhåpninger om at vi skal nå helt til topps i finalen.

– Johnny Logan har vunnet Eurovision to ganger. Hvis det er noen som klarer å gjøre som han, så er det Alexander Rybak. Jeg tror vi tar en pallplass, sier Sundnes.

– Akkurat nå ligger vi an til en niendeplass på bettinglistene?

– Ja, men bettinglistene har aldri stemt. Jeg tror vi tar dette, sier han.

Norge skal i ilden i Lisboa torsdag 10. mai.