VARSLER MULIG STREIK: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under et representantskapsmøte i Folkets Hus.
VARSLER MULIG STREIK: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under et representantskapsmøte i Folkets Hus. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Rundt 30.000 kan tas ut i streik på søndag

Dersom LO og YS ikke blir enige med NHO kan det bli den første storstreiken på 18 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra morgenen søndag 8. april kan det hende at nærmere 30.000 arbeidere i privat sektor tas ut i streik.

Landsorganisasjonen (LO) og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) har ikke blitt enige med Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i årets lønnsoppgjør, og riksmekler Nils Daleide er kalt inn for mekle mellom partene.

Daleide starter meklingen onsdag, og siste frist er klokken 12 på kvelden den 7. april.

Vil omfatte matvareindustri

Det var 22. mars at LO brøt tarifforhandlingene med NHO, og varslet såkalt plassoppsigelse for arbeidstakere i privat sektor.

– Jeg konstaterer at det ikke har vært mulig å komme fram til en løsning i forhandlingene, derfor har det ikke vært noen annen løsning enn å bryte forhandlingene, og koble inn Riksmekleren, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i mars.

Tirsdag ble det altså klart at rundt 30.000 ansatte går ut i streik søndag, hvis det ikke blir enighet mellom partene.

Streiken vil omfatte ansatte blant annet busstransport, matvareindustri, medier og spedisjon. AFP, krav om reise, kost og losji og tjenestepensjon står sentralt i forhandlingene.

Streiken vil trappes opp

LO skriver i en pressemelding tirsdag at de har levert lister over samtlige som blir tatt ut i streik til Riksmekleren.

«Dersom konflikten iverksettes vil omfanget av streiken trappes opp til å gjelde en enda større del av LOs medlemmer. Opptrapping må varsles fire dager før den iverksettes. Streiken omfatter ikke lærlinger».

LO nevner følgende grunner for at det ikke har vært mulig å komme fram til en løsning:

  • LO vil tette hullene i AFP-ordningen for de som uforskyldt faller ut av ordningen på slutten av yrkeslivet, og sikre sliterne en anstendig pensjon fra 62 år.
  • LO vil sikre at også de som tjener minst skal få en anstendig pensjon, og krever pensjonsopptjening fra første krone i Obligatorisk tjenestepensjon.
  • LO krever økt kjøpekraft for alle.
  • LO vil hindre sosial dumping ved å sikre at arbeidsgiverne må betale reise, kost og losji for arbeidstakere som de sender på oppdrag.