– Jeg hadde ødelagt for det norske folket

Odd-Bjørn Hjelmeset (46) vil alltid huskes for et dårlig skivalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– På 1600 meter tapte jeg 28 eller 29 sekunder. Jeg hadde ødelagt for alle, forteller Hjelmeset i tirsdagens premiere av «Mer enn gull» på TV 2.

OL-stafetten i Vancouver i 2010 endte nemlig med andreplass for de norske herrene, og Hjelmesets forklaring har blitt et begrep i norsk vokabular.

Eget begrep

– Is i rubben. Det var fryktelig, forklarer Hjelmeset.

Den etter hvert fatale avgjørelsen ble tatt bare minutter før han skulle ut på sin etappe. Men det begynte bra.

– I det jeg tar de første stavtakene, altså, jeg hadde så sinnssykt gode ski. Det var magisk gode ski! Men på tur ut på andre runden begynner det å snø, minnes han.

– Jeg bare håpet at det ikke vil snø mer. Da ville det gå bra. De andre hadde jo dårlige ski. Men fra å snø litt, snødde det nå så du ikke så storskjermen, forteller han til de andre utøverne i programmet.

Seks idrettshelter

Dermed gikk det som det gikk. Skivalget hans som helt til nå hadde vært genialt, endte opp som en av de største bommertene i norsk langrennshistorie.

– Jeg hadde tatt det samme valget i dag. Det var helt rett, det, avslutter han.

Odd-Bjørn Hjelmeset er førstemann ut i den nye sesongen av «Mer enn gull». Frode Andresen, Vidar Riseth, Trine Hattestad, Torbjørn Løkken og Thea Næss er de andre idrettsheltene som skal fortelle sin historie de neste ukene.

Programmet går på TV 2 og TV 2 Sumo tirsdager klokken 20.00.