GRÅGÅSEN er kommet opp fra sør. Foto: Ronald Toppe / TV 2
GRÅGÅSEN er kommet opp fra sør. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Ingen vårvarme i sikte

Påsken er over og skiene pakket bort. Trekkfuglene er her, og det er pollen i luften. Men hvor blir det av varmen?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grågåsen er kommet, det sitter store flokker av stær i trærne, tjelden tripper langs strendene, og vipen flagrer over jordene.

Det er ingen tvil om at våren er på vei. Det eneste som mangler er varmen.

I slutten av mars i fjor viste termometeret 19-20 grader i Oslo et par dager. Høyeste temperatur så langt i år er ti grader, målt 25. mars.

Søndag satte fire fylker nye kulderekorder for april.

Sandhaug i Hordaland målte minus 32,2 grader, Filefjell i Oppland hadde minus 30,3 grader, Folldal i Hedmark minus 29,5, og Dagali i Buskerud hadde minus 28,1 grader.

Den gamle rekorden i Hordaland ble satt i 2013, de tre andre rekordene har stått i godt over 70 år.

Det var kaldt i natt også.

– Drevjø ligger på tredjeplass på minimumslisten med minus 24,9 grader. Det er ti grader kaldere enn normalt, forteller Storm-meteorolog Stig-Arild Fagerli.

Stavanger var varmest, med 8,2 grader.

Kaldt og tørt vær har gjort påsken til en av tidenes flotteste i Sør-Norge. Det er ikke ofte vi har masse snø og vinterferieføre i overgangen mars-april. Men nå vil vi ha vårvarme i sør, og slutt på snøværet i nord. Får vi det?

– Ikke denne uken, svarer Fagerli.

TJELDEN tripper i fjæren. Foto: Ronald Toppe / TV 2
TJELDEN tripper i fjæren. Foto: Ronald Toppe / TV 2
EN FLOKK STÆR har slått seg ned. Foto: Ronald Toppe / TV 2
EN FLOKK STÆR har slått seg ned. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Fortsatt kjølig i sør

Det er litt mindre kaldt i Sør-Norge de neste dagene. Årsaken er et lavtrykk ved De britiske øyer. Det sender nå nedbør og mildere luft inn over oss.

– Dagen startet med sludd og snø på Sørlandet og sør i Rogaland, og kommer til å ende med nedbør i hele Sør-Norge, forteller Fagerli.

NEDBØR frem til midnatt lørdag

Temperaturen øker såpass at nedbøren går over til regn langs kysten. Det blåser godt langs Jæren, på Sørlandet og i fjellet. Opp i stiv kuling fra øst utsatte steder.

– Østavinden gjør at Vestlandet ligger i le for det verste, det er Sørlandet og fjellet som får mest nedbør, sier Fagerli.

Klokken 12 er alle fjellovergangene åpne, men du må være forberedt på snøfokk og vanskelige kjørefohold lengst sør utover ettermiddagen.

Onsdag har nedbøren nådd frem til Møre og Romsdal. Vestlandet får regn og sludd først på dagen, før det blir en periode med opphold.

– Et nytt lavtrykk gjør at nedbøren øker på på Vestandet fra onsdag kveld. Hordaland og Rogaland kan få mye nedbør i løpet av natten, sier Fagerli.

Agder og Telemark får regn langs kysten, og sludd og snø i innlandet.

– Også på Sørlandet blir det opphold midt på dagen, og så en ny runde med nedbør i løpet av kvelden, forteller Fagerli.

Østlandet får litt regn lengst sør natt til onsdag og onsdag morgen. Ellers opphold, og minkende skydekke utover ettermiddagen.

Det er såpass kaldt i bakken at regnet som faller på Sør- og Østlandet kan fryse og gjøre det skikkelig glatt.

Mer snø i nord

Det ligger et lavtrykk helt i ro ved Kola, noe som betyr mer snø i nord de neste par dagene.

– Finnmark sliter med snøbyger både i dag og i morgen, bygene minker i vest når vi komme litt ut på ettermiddagen. Det snør også litt fra Helgeland til Ofoten, mest i de indre områdene, forteller Fagerli.

Det blåser opp i liten kuling utsatte steder. Veien mellom Skarsvåg og Nordkapp er kolonnekjørt klokken 12. Det er også veien mellom Bekkafjord og Hopseidet, og mellom Snefjord og Havøysund.

Vegvesenet melder om snøfokk og vanskelige kjøreforhold over Ifjordfjellet, Kongsfjordfjellet og Båtsfjordfjellet.

Svake lag nede i snødekket gjør at det er fortsatt er betydelig snøskredfare i Nord-Norge.

Bedre vær i sør fra torsdag

I slutten av uken bygger det seg opp et stort høytrykk sør for oss. Det sender en liten rygg nordover til oss.

Dagen starter med skyer og nedbør, som beveger seg nordover til Midt-Norge i løpet av formiddagen. Fra torsdag ettermiddag blir det opphold på Sør- og Østlandet, og fredag blir en fin dag også på Vestlandet.

– Det går en og annen byge fra Midt-Norge og sørover på Vestlandet først på dagen fredag. Regn ved kysten, snø i fjellet. Sør- og Østlandet får sol og fint vær, sier Fagerli.

POLLENVARSEL

Laster pollenkart
 • Or
 • Hassel
 • Bjørk
 • Salix
 • Gress
 • Burot
 • Ingen
 • Beskjeden
 • Moderat
 • Kraftig
 • Ekstrem
I dag
18. apr.
Norway
I morgen
19. apr.
Norway
Or

Vinden holder seg opp i kuling fra vest både torsdag og fredag, opp i stiv kuling fra Sørlandskysten til ytre Oslofjord torsdag ettermiddag.

På Vestlandet skyer det til igjen fredag kveld, og lørdag blir en grå dag.

– Regn og regnbyger, snø over 500-700 meter, og vind opp i kuling fra sør langs kysten, forteller Fagerli.

Også Trøndelag sør for Trondheimsfjorden får litt sludd og snø lørdag. Sør- og Østlandet slipper unna nedbør, men får flere skyer enn på fredag.

Fortsatt bygevær i nord

Lavtrykk over Finland og øst i Barentshavet gjør at det fortsetter å blåse fra nord inn mot Nord-Norge i helgen. Det betyr mer snø.

– Først på dagen torsdag blir det bare litt spredt snø på Vidda og i Lofoten. Men nedbøren i sør går nordover og inn i Nordland, og sørger for slutt langs kysten og snø i innlandet i løpet av ettermiddagen, sier Fagerli.

Fredag blir en skyet dag, med byger i hele landsdelen. Sludd langs kysten, snø i innlandet, og vind opp i kuling utsatte steder.

– Bygeværet fortsetter lengst nord også på lørdag, men fra Lofoten og sørover blir det opphold og perioder med sol, forteller Fagerli.