– Hockeyinteressen i Lillehammer er i ferd med å ta seg opp igjen. Nå er vi snart tilbake til 94-tilstander, sier Mattias Andersson.

Tirsdag fra 18.50: Storhamar – Lillehammer på TV 2 Sportskanalen og Sumo.

Han mimrer tilbake til 1994. Ikke til OL, som de fleste andre forbinder med det året. Andersson er mest opptatt av det som skjedde noen uker senere på Lillehammer. NM-finalen i ishockey mellom Lillehammer og Storhamar.

– Først og fremst husker jeg at det var veldig mye folk på tribunen. Smekkfullt, sier Andersson.

Han var 25 år og hadde ankommet Mjøsbyen samme sesong. Lillehammer forsterket laget sitt veldig dette året med profiler som Trond Magnussen, Tommy Jakobsen og Svein Enok Nørstebø. I tillegg var Geir Myhre hentet inn som trener.

– Det var bare toneangivende spillere, landslagsspillere som var kjøpt inn med ett mål: Å vinne, sier Andersson.

Og det gjorde dem. Lillehammer slo storebror Storhamar i sin første NM-finale.

Mye motgang
​Deretter ble det tøft. Mange av spillerne fra gull-sesongen ble borte og resultatene uteble. Også økonomisk ble det tungt, og klubben var nær både nedrykk og konkurs. Det skulle gå hele 24 år før Lillehammer igjen var klare for en finale. Den starter tirsdag, også denne gangen mot Storhamar.

– Det betyr veldig mye for klubben og alle rundt klubben. Alle som har jobba så mye og brydd seg i alle disse årene. De skjønner det nok ikke før de setter seg på tribunen og finalen starter. Det blir en ut av deg selv-opplevelse, sier tidligere supporterleder, Stein-Egil Skogvang.

– Dessuten var ikke halvparten av dagens supportere der i 94. Mange har holdt på i 20 år, men likevel ikke opplevd en finale før. Det betyr nok ekstra mye for dem.

Skogvang startet supporterklubben Kniktberget tidlig på nittitallet og har vært ivrig supporter siden. På hjemmekamper er han også speaker innimellom.

– Jeg skal være speaker på den første finale-kampen i Kristins hall. Det er nesten bedre, for da er jeg konsentrert om jobben. Kampene hvor jeg har fri har jeg det bare vondt, flirer Skogvang.

– Klubben i mitt hjerte
​Storhamar på sin side har vært i 12 NM-finaler siden tapet i 1994. De vant serien med god margin i år og må tåle å være favoritter inn mot finaleserien.

– Vi er underdog og Storhamar er favoritter. Det passer oss veldig bra. Vi har klart å få en boost i sluttspillet, så jeg har veldig stor tro på at vi skal gå hele veien, sier Andersson.

Svensken har blitt værende i Lillehammer helt siden han kom i 1993. I 1999 la han skøytene på hylla, i dag jobber han som rådgiver opp mot spillerne i klubben.

– Jeg har også vært med som spiller og som assistenttrener. Dette er klubben i mitt hjerte, så dette er veldig gøy for meg. Og det er på tide at vi tar den pokalen hjem, sier Andersson.