Skrekkscenarioet kan bli realitet for Man. United

Manchester City blåste Everton av Goodison Park. Nå kan de sikre seg Premier League-trofeet mot erkerivalen.

Se Citys kunstscoringer i vinduet øverst!

Everton – Manchester City 1-3

Med seier over Everton har Manchester City 16 poeng til gode på tabelltoer Manchester United.

Dermed sikrer de lyseblå seg tittelen med seier i Manchester-derbyet om en uke, med så mye som seks kamper igjen å spille.

– Det vil bety alt for fansen vår. Jeg har bodd lenge nok i Manchester til å forstå hva det betyr for dem, og hva det betyr for laget som taper. Den kommer til å bli livlig og krydret, men det har jeg ingenting imot, sier City-kaptein Vincent Kompany til BT Sport etter kampen.

Både i midtuken før og etter skal de lyseblå ut mot Liverpool i Champions League. Pep Guardiola antyder at de kampene blir prioritert.

– Vi må fokusere på Champions League – vi har United i midten, men når det kommer til lagoppstillingene må vi tenke på Champions League, sier manageren til BBC, men innrømmer likevel.

– For supportere kan jeg forstå. Jeg er en Barcelona-supporter, og vi klarte å vinne hjemme mot Real Madrid, og det er så spesielt.

Lørdag fra 18.00: Manchester City – Manchester United på TV 2 Sport Premium og Sumo!

Kan slette United-rekord

I tillegg kan kamputfallet vise seg å bli avgjørende for hvorvidt Manchester United klarer å beholde en eventyrlig rekord:

I 1999/00-sesongen var de røde djevlene fullstendig overlegne, og vant ligaen med en margin på 18 poeng – innenfor byrivalens rekkevidde, men vanskeligere dersom Manchester United stikker en kjepper i hjulene deres i derbyet.

Selv om Manchester City etter alt å dømme vinner trofeet uavhengig av resultatet i Manchester-derbyet, tror TV 2s fotballekspert at Pep Guardiola kommer til å stille toppet mannskap sesongen ut.

– Lagoppstillingen er bevis for meg på at han kommer til å kjøre på hele veien inn. Han hadde mulighet til å hvile spillere foran Liverpool-kampen (Champions League på onsdag, journ. anm), men han kjørte fullt ut, påpeker Petter Myhre i Premier League-studio.

City rundspilte Everton

Det tok Pep Guardiolas menn bare fire minutter å ta føringen mot Everton. David Silva ble spilt fri i feltet, og midtbaneeleganten la den tilbake til Leroy Sané. Tyskeren dundret til på volley, og så ballen gå forbi en sjanseløs Jordan Pickford.

Bare åtte minutter senere var det Gabriel Jesus' tur til å skrive seg opp på scoringslisten. Igjen var de lyseblås angrepsspill lekkert, og denne gangen var det assistkonge Kevin De Bruyne som var nest sist på ballen.

Jesus' heading gikk rett på Pickford, men headingen var hard nok til å snike seg forbi.

Minutter før pause gikk Raheem Sterling langt i å punktere kampen, og igjen var det etter glimrende angrepsspill. Sané spilte Silva frem langs venstreflanken, og den spanske playmakeren slo en strålende ball til Sterling som var i fullt firsprang på bakerste.

Stumme av beundring

TV 2s fotballeksperter var stumme av beundring da de analyserte den suverene serielederens spill i pausen av kampen.

De påpekte at de tre scoringene alle kom på forskjellig vis: Mot etablert forsvar, når Everton prøvde å presse høyt og etter kontring.

– Jeg er glad for at jeg har lagt opp, for hvordan skal du spille mot dette laget? Det er nesten umulig å gardere seg mot. Alle analyserer dem, men foreløpig har ingen svaret. Uansett mottrekk, er Guardiola et steg foran, sa Brede Hangeland.

– Det er et detaljnivå du ikke aner. En ting er å lykkes på trening, men å få ut det greiene der i kamp – det er så ekstremt bra gjort, sa Petter Myhre.

Everton reduserte

Manchester Citys enorme ballbesittelse og dominans fortsatte i andre omgang, men Yannick Bolasie fikk blåst litt liv i hjemmesupporterne etter en time spilt.

Driblefanten mottok ballen utenfor 16-meteren, tok et touch innover i banen og klinket til. Ballen snek seg forbi Kyle Walker, gikk i den nærmeste stolpen, så i den bakerste før den gikk i mål.

For øvrig var det hjemmelagets første avslutning på mål i kampen.

Evertons febrilske forsøk på å spille seg inn i kampen igjen lyktes ikke. Til slutt endte bortelaget opp med en ballbesittelse på mer enn 80 prosent, og 18-6 i deres favør i skuddprotokollen.

Lagoppstillinger

Everton (4-2-3-1): Pickford - Coleman, Jagielka, Keane, Baines - Rooney, Schneiderlin - Walcott, Calvert-Lewin, Bolasie - Tosun.

Manchester City (4-3-3): Éderson - Walker, Otamendi, Kompany, Laporte - De Bruyne, Fernandinho, Silva - Sterling, Jesus, Sané.