REDDET: Etter en svært krevende redningsaksjon kom Røde-Kors-frivillige seg endelig opp til fjelltoppen der den skadde turgåeren var.
REDDET: Etter en svært krevende redningsaksjon kom Røde-Kors-frivillige seg endelig opp til fjelltoppen der den skadde turgåeren var. Foto: Røde Kors Lyngen/Facebook

Frode har vært Røde Kors-frivillig i 30 år. Onsdag hadde han sitt tøffeste oppdrag

Røde Kors-frivillige i Lyngen måtte ta beina fatt og klatre nesten 1000 meter for å redde en skadet turgåer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var veldig tøft, sier Frode Hansen til TV 2.

Det har gått rundt et halv døgn siden han gjennomførte det han omtaler som sitt mest krevende redningsoppdrag noensinne.

Onsdag ettermiddag kom meldingen om at en utenlandsk turgåer hadde skadet seg på Kavringtinden (1289 moh.) i Lyngen i Troms. Mannen var en del av et turfølge på rundt åtte personer, og klarte ikke å komme seg ned på egenhånd.

På grunn av vanskelige værforhold, med sterk vind og snø, måtte forsøk på å bruke både redningshelikopter og luftambulanse avbrytes. Det ble derfor et mannskap fra Røde Kors som måtte begi seg oppover mot fjellet.

– Tøffeste oppdrag

Rundt ti frivillige fra Røde Kors Lyngen deltok i redningsaksjonen. For å komme opp den bratte fjellsiden måtte de klatre mange høydemeter.

– Vi kom oss opp med skuter så langt vi hadde mulighet. Deretter måtte vi først gå på ski, deretter til fots og med stegjern, og til slutt til fots igjen, forteller Hansen.

Turen ble krevende selv for de erfarne Røde Kors-frivillige.

– Vi måtte hele tiden pushe på og komme oss videre, fordi skiftene i været var så store. Det var delvis oppimot full orkanstyrke, sier han.

MANNSKAPET: Denne gjengen startet påsken med et krevende redningsoppdrag. Foto: Røde Kors Lyngen
MANNSKAPET: Denne gjengen startet påsken med et krevende redningsoppdrag. Foto: Røde Kors Lyngen

Til slutt kom de seg opp på toppen og fikk reddet ned mannen. Mannskapene var ikke nede fra fjellet igjen før rundt midnatt.

– Jeg har vært frivillig i Røde Kors i 30 år, og dette er vel det tøffeste oppdraget jeg har hatt. Det var helt i ytterkanten av hva vi kan klare å prestere, sier han.

På Røde Kors-gruppens Facebook-side beskrives dramaet:

«Formidabel redningsaksjon i Goalsevarre i onsdag kveld. Beintøffe forhold, skredfare, tidvis fullstendig white-out, bratt og isete terreng til tross - fyren og 7 andre fikk vi ned med bruk av stegjern, 100-meters redningstau, jærvenduk og en vanvittig innsats».

Advarer

Det har vært krevende værforhold i de nordlige fylkene så langt i påsken, med blant annet faregrad 4 for snøskred. Nå advarer Hansen turgåere om å utfordre naturkreftene, og sier det ikke er en garanti for å bli reddet.

– Vi håper virkelig at folk tenker seg godt om, både med tanke på skredfare og redningsoppdrag. Man kan ikke forvente å bli reddet dersom man skader seg i så krevende forhold, sier han.

Han sier det var ren flaks at redningsoppdraget endte slik det gjorde.

– Denne delen av fjellet var det eneste vi kunne operere på. Hadde dette skjedd bare hundre meter i en annen retning, hadde vi ikke hatt sjans, sier han.

Hansen retter også en god dose ros til dem som bidro i oppdraget.

– Det ble levert en formidabel innsats, og hver enkelt bidro mer enn hva man kunne håpe på, sier han.