Omgangssyken har nådd høyfjellshotell:

– Flere syke personer isolert på rommene

GEILO (TV 2): Omgangssyken som har herjet flere turisthytter i påsken, nådde tirsdag et høyfjellshotell på Geilo. 15–20 personer er enten isolert eller har reist hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s reporter Bent Skjærstad, som de siste dagene har bodd på Vestlia Resort på Geilo, forteller at flere har vært syke med oppkast og diaré.

– Det har i løpet av de siste dagene vært flere som har vært rammet av dette mageviruset, og flere har blitt isolert. Noen har også reist hjem fordi de har blitt veldig syke, forteller han.

Han forteller at hotellet har gitt informasjon om at gjester må være nøye med håndvask for å unngå smitte.

Minst 15 syke

Hotelldirektør Roger Espelid ved Vestlia Resort forteller at de tirsdag fikk beskjed fra gjester på tre-fire rom om at flere var blitt syke.

– I dag, onsdag, har ytterlige fem-seks rom meldt fra, enten ved avreise eller etter at de har reist hjem. Oppsummert er det snakk om mellom 15 og 20 personer, sier han til TV 2.

Gjestene er syke med diaré eller oppkast.

– Dette liker vi veldig dårlig. Vi vil ikke at gjestene skal ha det vondt eller være syke. Men det vi vet per nå, er at ingen på hotellet er syke, sier Espelid.

Høyfjellshotellet har rundt 400 gjester denne påsken.

43 syke på DNT-hytter

HÅNDVASK: Hotellet oppfordrer til grundig håndvask for å unngå smitte. Foto: Bent Skjærstad/TV 2
HÅNDVASK: Hotellet oppfordrer til grundig håndvask for å unngå smitte. Foto: Bent Skjærstad/TV 2

Mageviruset har herjet til sammen ti av Turistforeningens hytter på Hardangervidda i starten av årets påske. Onsdag var det blitt registrert totalt 43 kjente sykdomstilfeller på hyttene Litlos, Sandhaug, Geiterygghytta, Rauhelleren, Krækkja, Kalhovd, Mogen, Mårbu, Stigstuv og den selvbetjente hytta Middalsbu.

På flere av hyttene har det imidlertid kun vært registrert ett enkelttilfelle, og flere av hyttene har hatt kun friske gjester siden søndag.

– Etter at vi hørte om det som skjedde på Hardangervidda innførte vi ekstraordinær vask og desinfeksjon av alle dørhåndtak, knapper på heiser – ja alt som folk tar på. Vi er ekstra påpasselige, forsikrer Espelid.

Det er foreløpig ikke meldt om sykdomstilfeller på andre hoteller på Geilo.

Tiltakene fungerer

Kommuneoverlege Geir Strømmen i Hol kommune har både vært i kontakt med Vestlia Resort og med DNT. Han har også hatt dialog med Mattilsynet, og sier det er ting å lære av det som har skjedd, men at Turistforeningen bør gjennomgå sine rutiner.

De siste sykdomstilfellene på DNT-hytter er fem personer som ble fraktet ut fra hyttene Rauhellern og Mogen tirsdag kveld og onsdag morgen.

­– Alle kjøres ut umiddelbart som et forebyggende tiltak. Det som er positivt er at på de fleste av hyttene hvor det først ble registrert syke, har vi nå ikke hatt nye tilfeller omgangssyke. Det viser at tiltakene fungerer, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn.

Håndvask

Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom. Symptomene på mageviruset er kvalme, oppkast og diaré. Sykdommen er ifølge Folkehelseinstituttet vanligvis mild, og varer i én til tre dager hos ellers friske mennesker.

DNT har de siste dagene kommet med en innstendig oppfordring til sine gjester om å passe godt på håndhygienen for å unngå å bli smittet eller smitte andre.

– Håndvask med lunkent vann og såpe er det mest virkningsfulle middelet for å få bukt med spredningen av omgangssyke, sier Hoff Wikborg.

Antibak ikke nok

Han forteller til NRK at de har kjørt inn mer såpe til samtlige hytter på Hardangervidda etter at de ble oppmerksom på at håndsprit ikke nødvendigvis tar knekken på noroviruset.

– Vi har stolt mye på spritbeholderen, men kun som et supplement til vanlig håndvask. Antibac hjelper også litt mot norovirus, men er ikke tilstrekkelig. Problemet er at noen av hyttene har toaletter på tunet borte fra hovedhuset. Der er det ikke vann, og da heller ikke håndsåpe, sier Wikborg

I disse tilfellene er det antibak først som gjelder, deretter såpe og vann når man kommer inn i hyttene igjen. Wikborg forteller at bestyrere på flere turisthytter aktivt spør gjestene om de har vasket hendene før de går inn i matsalen.

(TV 2/NTB)