svenskehandelen tærer på:

Butikken har omtrent sluttet å ta inn vanlige kjøttvarer

Et steinkast unna svenskegrensen ligger Joker Aremark. Her har de erstattet kjøttdisken, mens pølser og brus selges med null gevinst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 2012 til 2017 har svenskehandelen økt med 3,5 milliarder kroner. Årets påske tegner til å bli den beste på lenge og svenskene tror at 2018 blir et rekordår hva gjelder omsetning.

En av årsakene er den økte sukkeravgiften som regjeringen har innført. Samtidig er NHO og Virke svært bekymret for grensehandelen.

En butikk som virkelig merker handelslekkasjen til söta bror, er Joker-butikken i Aremark i Østfold. Den ligger kun en halvtimes kjøretur fra Svinesund.

Skral pølsedisk

Butikksjef Marit Jæger (33) har måttet tilpasse seg økt harryhandel.

– Vi har sluttet å kjøpe inn kjøtt. Det kjøper folk heller i Sverige, sier Jæger og viser oss en skrøpelig kjøtthylle.

– Men pølser selger vi mye av! Det er jo kjent at de svenske pølsene ikke er så gode, så pølseutvalget vårt er betydelig større enn kjøtthylla.

Jæger forteller at de, i tillegg til tap fra grensehandelen, har merket ytterligere nedgang i salget etter at sukkeravgiften ble innført.

– Etter nyttår har salget vårt på brus gått kraftig ned. Men det er jo ikke sånn at folk slutter å kjøpe brus. Når folk bor så nær Sverige, så drar de jo heller dit. Og når de først er der, så tar de jo resten av handelen der også.

Brus uten gevinst

Det er akkurat det den norske handelsstanden er bekymret for. Direktør i Virke dagligvare, Ingvild Størksen, sa følgende til TV 2 tirsdag kveld:

– Man har satt opp avgiften på typiske lokkevarer, og det gjør det enda mer fristende å reise over grensen. Og når man først reiser over grensen, kjøper man gjerne andre varer i tillegg, sier Ingvild Størksen, direktør i Virke dagligvare.

Jæger på Joker forteller at en halvannen liter brus nå koster rundt 40 kroner hos dem. I Sverige får man seks liter brus til samme pris. Når brusen er på tilbud, selges den med null gevinst.

– Avgiftene øker, men vår fortjeneste øker ikke. Det sier seg selv at det ikke går bra når folk ikke handler her.

– Man kan ikke drive butikk bare for å være snill med dem som bor i nærheten. Det må jo gå rundt, sier hun.