RØDT: Mange velger lam i påsken, og det er en ypperlig anledning til å åpne en god flaske rødvin, mener vinekspert Anne Fredrikstad.
RØDT: Mange velger lam i påsken, og det er en ypperlig anledning til å åpne en god flaske rødvin, mener vinekspert Anne Fredrikstad. Foto: Frank May

vinekspertene:

Dette er vinene du bør kjøpe til påske

Vinskribent Anne Fredrikstad og vinkelner Liora Levi gir sine beste råd for hva du bør ha i glasset denne påsken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange har sterke mattradisjoner i påsken, enten den tilbringes hjemme, på hytta eller på reise. Men hva skal man drikke til maten?

Vinskribent og tidligere TV 2-journalist Anne Fredrikstad eier en vingård i Italia, og driver i tillegg en blogg hvor hun tipser om vin. Selv skal hun tilbringe påsken på sin italienske vingård.

– For min del gleder jeg meg til sprudlevin eller en tørr, frisk hvitvin. Gjerne en som er litt påskegul i fargen, sier hun.

– Musserende vin er svært matvennlig. Den passer både til solveggen og til middagen, forklarer Fredrikstad.

VINBLOGGER: Anne Fredrikstad eier en vingård i Italia og skriver om vin. Foto: Privat
VINBLOGGER: Anne Fredrikstad eier en vingård i Italia og skriver om vin. Foto: Privat

Disse musserende vinene anbefaler hun:

  • Rotari Riserva Brut 2010, Trentino, Italia. Kr 159,90.
    En moden sprudlevin med strågul farge. Både fargen og den gule etiketten setter påskestemning. Eple, sitrus og kjeks. Vinen er laget av ett av Italias første og største kooperativ.
  • Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Riserva 2012, Lombardia, Italia. Kr 214,90.
    ​Strågul farge. Smør, eple og kjeks. Fin syre og herlig boble. Denne varer lenge i smak. Franciacorta refereres av noen som Italias svar på Champagne.
SOMMELIER: Liora Levi er utdannet vinkelner og brenner for god vin. Foto: TV 2
SOMMELIER: Liora Levi er utdannet vinkelner og brenner for god vin. Foto: TV 2

Liora Levi er sommelier og erfaren vinkjenner og -skribent. Hun er i tillegg president i Norges vinkelnerforening. Også hun har musserende vin blant sine påskefavoritter.

  • Nyetimber Classic Cuvée, N.V. Sussex. Kr. 399,90.
    ​Mye sjømineralitet i nesen med toner av brioche. Følger godt opp på smak med fersk sitrus, mineraler og grønne epler. God syre og mousse. Konsentrert og lang avslutning, aperitiff eller til østers.

Til påskelammet

Dersom du skal spise lam i påsken, mener vinekspertene at du bør helle rødt i glasset.

– Påskens store måltid er for mange lam, gjerne et lammelår eller lammestek, marinert i krydder som timian, pepper og hvitløk. Det er en ypperlig anledning til å åpne en god flaske rødvin, sier Fredrikstad.

– Velg gjerne en vin fra Bordeaux eller Rioja i Spania. Fra Italia vil en vin fra Barolo eller Barbaresco passe fint. For egen del foretrekker jeg en rødvin fra Chianti i Toscana, laget av Italias mest plantede rødvinsdrue, Sangiovese, fortsetter hun.

  • Castell'in Villa Chianti Classico 2013, Toscana, Italia. Kr 219,90.
    ​Moreller, tørket frukt, nøtter og lær. Fine tanniner og tydelig syre. Lagringsvennlig vin eller drikk nå. 12 måneder på eikefat. Druene er økologiske.

  • Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2015. Kr 179​.
    Samme drue og distrikt. En frisk vin med kirsebær, lakris og noe fat. En velbalansert vin med integrerte tanniner, fat og syre. Varer lenge! Nydelig. Denne kan du nyte nå eller spare noen år. Vil gå fint til både lam, pizza og pasta med kjøtt. 12 måneder på eikefat.

Liora Levi anbefaler en rødvin fra Piemonte-regionen i Italia.

  • Saffirio Barolo 2013, Piemonte, Italia. Kr. 399.
    Intens aroma av røde bær, lett krydret, skogbunn og tjære. Saftig munnfølelse med god frukt, faste tanniner, flott syrestruktur og lang finish.

Dersom man ønsker en vin på kartong, som mange velger i påsken, er dette Levis røde favoritt:

  • Cruzado Garnacha 2016, Aragon, Spania. Kr. 399.
    Sødmefull frukt mot røde bær og frukter. God fruktkonsentrasjon med smaker av jordbær, krydder og et hint av jordtoner. Streif av tannin i avslutningen med lang fruktig ettersmak.

Fredrikstad har følgende anbefaling til rødvin på kartong:

  • Chapoutier Côtes du Rhône Belleruche 2015, Rhõne, Frankrike. Kr 469, 90 (3 liter)
    En fruktig, lettlikelig rødvin med krydder. Her kan du smake på både frukt, urter og krydder. Fin syre og tanniner. Dyrest i pappklassen, men verdt det. Den er laget på 70 prosent Grenache og 30 prosent Syrah-druer. Chapoutier driver biodynamisk. Fin til påskelam eller god som et glass foran peisen. Matvennlig.

Til påskekyllingen

Vil man heller spise kylling eller sjømat i påsken, anbefaler Fredrikstad følgende hvitvin:

  • Wittmann Riesling Trocken 2016. Rheinhessen, Tyskland. Kr 161.
    ​Strågul i farge. Aroma av epler, mineraler, blomster og sitrus. Markant syre. Tørr. Wittmann er en anerkjent produsent av rieslingviner som er internasjonalt anerkjent for å lage tørre rieslingviner av høy kvalitet. Biodynamisk og elegant.
  • Seifried Old Coach Riesling 2016, Nelson, New Zealand. Kr 339,90 (2,25 liter)
    På kartong. ​Sitrongul i farge. Epler, sitrus, pepper og petroleum. Aromatisk, men frisk.

Sommelier Levi har følgende hvitvinsanbefaling til påsken:

  • M. Chapoutier Invitare Condrieu 2015, Rhône nord, Frankrike. Kr. 429,90.
    Noe spicy og hint av florale toner. Følger opp i munnen med smak av fersken, mye hvite blomster og delikate toner av tropisk frukt. Godt, rikt, fint til kylling, svin eller fet fisk!

  • Geil Riesling Trocken, Rheinhessen, Tyskland. Kr. 429 (3 liter)
    Frisk og solrik nese av ferske frukter og hvite blomster. Saftig i munnen med grønne epler og frisk sitrus. God lengde og syrefriskhet. Suveren i påske-solveggen.

Til påskekosen

Fredrikstad har også et vintips til dem som vil kose seg med noe søtt fra påskeegget.

– Portvin er ypperlig til sjokolade og marsipan. En åpnet portvin kan holde i mange uker om den står i kjøleskapet, sier hun.

  • Graham's Late Bottled Vintage 2012, Douro, Portugal. Kr 119,90. (37,5 cl).
    ​Den lukter og smaker av mørke plommer, sjokolade, urter og litt pepper. Finnes i flere størrelser.

Levi anbefaler en fruktig dessertvin fra Toscana.

  • Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico 2006, Toscana, Italia. Kr. 289,90.
    God friskhet i nesen med toner av eksotiske innlagte frukter og et streif av honning og karamell. Saftig i munnen med tørket aprikos, pomerans, kandisert appelsinskall og lang, særs konsentrert ettersmak.