Utbrudd av magevirus på Hardangervidda – 30 personer hentet ut fra påskefjellet

Et magevirus herjer på Harangervidda. I løpet av ett døgn er 30 personer med mageproblemer hentet ut fra påskefjellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den Norske Turistforening (DNT) meldte søndag at tilfeller av smittsomt magevirus har brutt ut på enkelte hytter på Hardangervidda.

VG har snakket med Hordaland Røde Kors, som forteller at hjelpekorpset har hentet ut 30 personer fra området i løpet av ett døgn. Men etter dette ser mageproblemene ut til å ha roet seg.

­– Det er svært leit når gjester på hyttene våre blir syke. Vi gjør det vi kan for å ivareta dem, sier daglig leder Henning Hoff Wikborg i DNT Oslo og Omegn i en pressemelding søndag.

De som er syke har blitt isolert på egne rom og får tilgang til eget toalett, eller transportert ut og innkvartert på hotell, ifølge Wikborg.

– Ikke del toalett

Kommunelegen i Eidfjord, Torbjørn Bjotveit, frykter utbrudd av norovirus, skriver Bergens Tidende søndag. Symptomene på mageviruset er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré.

– Vi råder de som har symptomer til å ikke dele toalett og bad med dem som er friske. De som har symptomer må heller ikke oppholde seg i fellesarealer eller spise mat i matsalen, sier Bjotveit.

Smittevernoverlegen i Eidfjord opplyser at de som er syke kan være smittefarlige inntil 48 timer etter de siste symptomene, og at de som er syke ikke bør gå videre til andre hytter den første dagen de er friske.

Ta kontakt

DNT anmoder de som har planer om påskeferie på Hardangervidda å i forkant ta kontakt med hyttene de skal besøke.

– Det er ingen grunn til å avlyse påskeferien til fjells. Det er mange muligheter til en fin ferie både på Hardangervidda og i andre fjellområder, men det er viktig å tenke god hygiene på tur. Ta gjerne med Antibac i sekken og vask hendene godt, sier Wikborg.

(©NTB)