Carles Puigdemont besøkte det finske parlamentet i Helsingfors torsdag.
Carles Puigdemont besøkte det finske parlamentet i Helsingfors torsdag. Foto: Martti Kainulainen/NTB scanpix

Puigdemont pågrepet av tysk politi

Den avsatte presidenten ble pågrepet på grensen mellom Tyskland og Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den avsatte katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont er pågrepet av tysk politi, opplyser hans advokat til det spanske nyhetsbyrået EFE.

Pågripelsen fant sted søndag på grensen mellom Tyskland og Danmark idet Puigdemont krysset grensen med bil fra Danmark, opplyser en polititalsmann til AFP.

Pågripelsen fant sted klokken 11.19 søndag av veitrafikkpolitiet i delstaten Schleswig-Holstein og er basert på en europeisk arrestordre som spanske myndigheter har sendt ut, uttaler politiet.

En talskvinne for Puigdemonts parti bekrefter også pågripelsen. Det samme gjør politiet i Kiel og Puigdemonts advokat Jaume Alonso-Cuevillas.

Puigdemont ble tatt med til en politistasjon og er i politiets forvaring, opplyser Alonso-Cuevillas.

Arrestordre

Han opplyser at Puigdemont var på vei tilbake til Belgia da han ble stanset.

En spansk dommer utstedte arrestordre på Puigdemont i slutten av oktober. Arrestordren ble trukket tilbake i begynnelsen av desember. Den ble fornyet fredag av en spansk høyesterettsdommer, samtidig som Puigdemont befant seg i Finland der han møtte politikere og holdt et foredrag.

Finske myndigheter ba lørdag spanske myndigheter om mer informasjon om arrestordren. Samme dag forlot han Finland, uten at finske myndigheter kunne si hvordan det skjedde.

Puigdemont holdt et foredrag for studenter på universitetet i Helsingfors fredag.
Puigdemont holdt et foredrag for studenter på universitetet i Helsingfors fredag. Foto: Lehtikuva/NTB scanpix

– Opprør

Puigdemont bor i eksil i Belgia, dit han flyktet dagen etter at den første arrestordren ble utstedt. Han er siktet for oppvigleri, underslag og opprør i forbindelse med katalanernes forsøk på å løsrive seg fra Spania.

Fredag ble også tiltalen mot Puigdemont, samt fem andre katalanske separatister det er utstedt arrestordre på, presentert. Hvis de dømmes for opprør, risikerer de opptil 30 års fengsel.

Lederne i Catalonia trosset i fjor høst myndighetene i Madrid og holdt 1. oktober en folkeavstemning der over 90 prosent stemte for uavhengighet. Men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Spanias høyesterett og regjering slo fast at folkeavstemningen var grunnlovsstridig, men regionforsamlingen erklærte likevel uavhengighet 27. oktober.

Statsminister Mariano Rajoy svarte samme dag med å oppheve Catalonias selvstyre, avsette regionens lederne og oppløse regionforsamlingen. Han utlyste samtidig nyvalg i regionen 21. desember.

Katalanske separatister vant nyvalget, men de har til nå ikke klart å finne en ny kandidat til vervet som regionpresident. (NTB)