Emma (18) rørte alle med sin appell under våpen-demonstrasjon i USA

^
HUNDRETUSENVIS: Det er ventet at opp mot 500.000 mennesker skal delta i massedemonstrasjonen for strengere våpenlover i Washington, D.C. lørdag ettermiddag norsk tid. Foto: Getty Images/AFP/AP/NTB Scanpix
Med appeller om strengere våpenlover og tryggere skoler demonstrerte flere hundre tusen mennesker i Washington og mange andre byer i USA lørdag.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«March for Our Lives» er den landsomfattende protestaksjonen som arrangeres av elever som overlevde skoleskytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i midten av februar.

Over en halv million mennesker deltok i marsjen i Washington DC. I tillegg deltok hundretusenvis av demonstranter i over 800 andre lignende protestaksjoner rundt om i USA.

Lørdagens massedemonstrasjon er trolig en av de største i USAs historie siden demonstrasjonene mot Vietnam-krigen på 1960- og 70-tallet.

Ble helt stille

I Washington samlet demonstrantene seg til slutt på National Mall der overlevende fra skoleskytingen i Florida i februar var blant dem som holdt appeller.

En av de som gikk på scenen og var 18 år gamle Emma Gonzalez. Hun leste opp navnene til de 17 personene som ble drept på Stoneman Douglas high school.

Emma Gonzalez under appellen lørdag.
Emma Gonzalez under appellen lørdag. Foto: AFP

I innledningen beskrev hun alle de tingene som de avdøde aldri kan gjøre igjen, som å være med venner.

Så ble hun helt stille. Det samme ble publikum. Tårene til 18-åringen rant mens hun lukket øynene.

Etter litt tid gikk en alarm av, og så begynte hun å snakke igjen:

– Siden jeg kom opp hit har det gått seks minutter og 20 sekunder, sa hun og forklarte at det er like lang tid som gjerningsmannen brukte på å ta livet av 17 personer på skolen hennes.

– Jeg har en drøm

En av dem som fikk mest jubel, var ni år gamle Yolanda Renee King, barnebarnet til borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King Jr.

– Min bestefar hadde en drøm om at hans fire barn ikke ville bli dømt ut fra hudfarge, men ut fra hva slags mennesker de var. Jeg har en drøm om at nok er nok, sa hun.

David Hogg, som overlevde skoleskytingen i Florida og som er en av lederne for protestbevegelsen som har vokst fram, var klar i sine ord:

– Hvis vi hører godt etter, så kan vi høre maktmenneskene skjelve, sa han.

– Vi vil bli kvitt disse offentlige tjenestemennene som bare bryr seg om våpenlobbyen.

– Trumps topprioritet

Demonstrantene bar plakater med tekster som «Beskytt barn, ikke våpen», «Aldri mer» og «Nok er nok».

– La våre stemmer bli det sterkeste våpenet, ropte mange av ungdommene.

En talskvinne for president Donald Trump sier at presidenten har som «høyeste prioritet å beskytte barna våre».

Det ble også holdt støtte demonstrasjoner i mange byer over hele verden, fra Sydney til Stockholm, London, Paris og Oslo.

Førstegangsvelgere

Arrangørene og de fleste av dem som deltok i massemønstringen er skoleelever, ungdommer som for første gang skal stemme i høstens mellomvalg til Kongressen.

Ungdommene krever strengere våpenkontroll og vil blant annet at politikerne skal vedta en lov som forbyr automatvåpen som ofte er blitt brukt i masseskytinger på amerikanske skoler.

Begrensninger i salg av ammunisjon og strengere bakgrunnssjekk av folk som vil kjøpe våpen, er også blant kravene.

Sterke reaksjoner

17 mennesker, hvorav 14 elever, ble drept da Nikolas Cruz åpnet ild mot den videregående skolen i Florida på Valentindagen. Skolemassakren føyde seg inn i en lang rekke massakrer ved amerikanske skoler.

Men reaksjonene som fulgte i kjølvannet av den, var de sterkeste USA har sett på lenge, og det har gitt mange håp om at det kan være mulig å påvirke politikere både i Kongressen og på delstatsnivå til å faktisk gjøre noe.

Fredag, dagen før massemønstringen, foreslo Trump-administrasjonen et fullstendig forbud mot såkalte bump stocks, som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook