Etterforskere i beskyttelsesdrakter ved graven til den russiske eksspionens kone.
Etterforskere i beskyttelsesdrakter ved graven til den russiske eksspionens kone. Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB scanpix

Russerne har forsøkt å bortforklare nervegass-attentatet 24 ganger

EU-organ mener Russland driver desinformasjon om Salisbury-giftangrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under EU-toppmøtet torsdag varslet flere medlemsland at også de vil vurdere å utvise russiske diplomater eller hjemkalle egne utsendinger til Russland.

Storbritannia mener at Russland med stor sannsynlighet sto bak forgiftningen av eks-spionen Sergej Skripal i Salisbury 4. mars.

– Dette var enten en målrettet aksjon av Russland mot landet vårt, eller så har Russland mistet kontrollen over en livsfarlig nervegift slik at andre har fått tak i den, sa statsminister Theresa May til Parlamentet tidligere denne måneden.

Denne uken ankom eksperter fra Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) Storbritannia for å ta prøver av nervegiften som ble brukt i Salisbury. Ifølge OPCW-direktør Ahmet Uzumcu vil det ta to til tre uker å fullføre analysen av substansen.

Forskere bekrefter

Den russiske nervegiften Novtisjok ble utviklet mot slutten av den kalde krigen. Sovjetunionen ville ha et kjemisk våpen som ikke kunne oppdages av NATOs varslingsutstyr.

Først sa russiske myndigheter ifølge rbc.ru at det aldri hadde eksistert et Novitsjok-prosjekt i Russland eller det tidligere Sovjetunionen.

– Jeg ønsker å slå fast, med all mulig sikkerhet, at Sovjetunionen eller Russland ikke hadde noe program for å utvikle en nervegift kalt Novitsjok, sa viseutenriksminister Sergej Riabkov 15. mars.

20. mars intervjuet imidlertid det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti kjemikeren Leonid Rink, som sier at han deltok i et statlig støttet program for å utvikle nervegiften.

– En stor gruppe spesialister arbeidet med å utvikle Novitsjok, sa Rink.

Ifølge rettsdokumenter gjengitt av Reuters har Rink innrømmet at han solgte en giftampulle som trolig ble brukt i drapene på den russiske forretningsmannen Ivan Kivelidi og hans sekretær i 1995.

– Tre døde i nervegiftulykker

Britiske Sky News har møtt den russiske forskeren Vladimir Uglev, som sier at han var involvert i flere giftprosjekter.

Uglev ledet laboratoriet der Rink jobbet, og ble selv eksponert to ganger. Han sier at effektene av nervegiften Novitsjok er forferdelige, og gir dystre utsikter for Sergej Skripal og hans datter.

– Jeg er 99 prosent sikker på at de ikke kommer til å overleve. Så snart maskinene som holder dem i live skrus av, er de døde, sier Uglev i Sky-intervjuet.

Torsdag avgjorde en britisk dommer at OPCW kunne få tillatelse til å ta blodprøver av den tidligere dobbeltagenten og hans datter. Nervegiften har ifølge Reuters trolig ført til at de får varige hjerneskader, og at de muligens aldri vil komme seg.

Uglev sier til The Guardian at han tror en gift som ligner Novitsjok ble brukt for å drepe Kivelidi i 1995. Avisen skriver at Uglev var ansatt på laboratoriet fra 1972 til 1993. Forskeren hevder at tre personer døde mens de jobbet med det topphemmelige Novitsjok-prosjektet.

En tidligere klassekamerat sier til BBC at den forgiftede eksspionen Sergej Skripal hadde angret og bedt Russlands president Vladimir Putin om benådning. Vladimir Timosjkov forteller at Skripal sendte et brev til Moskva der han ba om å få komme tilbake til Russland.

– Han fortalte meg at han hadde skrevet til Vladimir Putin og bedt om å bli benådet og å få lov til å reise på besøk til Russland, sier Timosjkov til BBC.

Sergej Skripal ble i 2006 dømt i Russland for å ha spionert til fordel for Storbritannia. Han kom til Storbritannia i 2010 som følge av en fangeutveksling.

Timosjkov sier han fikk kontakt med barndomsvennen igjen i 2012 via Skripals datter Julia og hadde snakket med ham på telefon. Han sier han ikke vet når det angivelige brevet ble sendt, og Kreml nekter for å ha mottatt et slikt brev.

– Han nektet for at han var en forræder. Sergej trodde på eden han hadde sverget til sitt sosialistiske moderland, på Sovjetunionen og ikke på Russland.

Skripal fortalte Timosjkov at han angret på å ha vært dobbeltagent fordi det hadde gjort livet hans «svært vanskelig».

EU-organ: Russisk desinformasjon

Ifølge et EU-organ som overvåker desinformasjon, har russiske myndigheter og medier de siste ukene lansert en rekke teorier om giftangrepet. Siden 6. mars er det registrert 24 tilfeller av desinformasjon i databasen.

Russland har anklaget Storbritannia for å bruke Salisbury-saken til å undergrave fotball-VM, som går av stabelen i Russland til sommeren. EU-organet East Stratcom Network mener det pågår russisk desinformasjon, og lister opp fire påstander som spres for å så tvil om Storbritannias utsagn om at Russland står bak:

  • Ifølge en russisk OSSE-utsending gjengitt i Sputnik stammer ikke nervegiften Novitsjok fra Russland, men trolig fra Storbritannia, Sverige, Tsjekkia eller baltiske land. Den samme desinformasjonen ble også gitt av Maria Zakharova i russisk UD. Russlands ambassadør til Sverige sa etterpå at dette var gjetning.
  • Giftangrepet var en «falsk flagg-operasjon» utført av Storbritannia for å sverte Russland. Dette budskapet er spredt av FN-ambassadøren i FNs sikkerhetsråd, og gjentatt ved flere anledninger på russisk TV.
  • Påstanden om at Ukraina forgiftet Skripal ble gjengitt av TV-personligheten Dmitrij Kiseljov og nettstedet ukraina.ru.
  • Russlands viseutenriksminister Sergej Ryabkov har ifølge Interfax hevdet at Storbritannia forsøker å påvirke organisasjonen OPCWs etterforskning av giftangrepet i Salisbury 4. mars.