GIGANTISK VERDITAP: Facebooks verditap denne uken er på 450 milliarder kroner.
GIGANTISK VERDITAP: Facebooks verditap denne uken er på 450 milliarder kroner. Foto: NTB scanpix

Så mye har Facebook falt i verdi – denne uken

375 budsjettsprekker på Stortinget. To år med oljeinntekter. Ett år med trygder og pensjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld begynte det britiske datatilsynet (ICO) å ransake hovedkontoret til analyseselskapet Cambridge Analytica (CA) i London.

Analyseselskapet hjalp Donald Trump i valgkampen angivelig ved å bruke programvare som var utviklet ved hjelp av opplysninger om 50 millioner Facebook-brukere.

Denne programvaren skal deretter ha blitt brukt til å målrette politiske budskap til brukere på sosiale medier.

Direktøren for CA ble denne uken suspendert etter at han i hemmelige opptak gjort av britiske Channel 4 sa at selskapet spilte en stor rolle i å sikre Trump valgseieren.

Flere krever svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg på hvordan informasjon om millioner av brukere havnet på avveie, og tidligere denne uken innrømmet Zuckerberg i et facebookinnlegg at selskapet har begått feilgrep. Han lover samtidig å beskytte brukernes personinformasjon.

Sletter kontoer

I kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen har mange tatt til orde for «å slette Facebook», under emneknaggen #deletefacebook.

Brian Acton ble milliardær etter at han solgte WhatsApp til Facebook, og oppfordrer andre til å slette sin profil.

Denne uken ble Elon Musk, mannen bak Tesla og romfartsselskapet Space X, oppfordret til å slette sidene på Facebook.

– Jeg visste ikke at det var en. Skal gjøre det, svarte Musk på Twitter.

Torsdag kveld var begge sidene inaktive. Hver av sidene hadde over 2 millioner liker, ifølge CNN.

Tesla, Mozilla og andre selskaper setter samarbeidet med Facebook på pause i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen, melder NTB.

Svimlende verdifall

Opprullingen av av denne saken har fått Facebook-aksjen til å rase på børsen. Ifølge BBC har selskapets verdi falt med svimlende 58 milliarder dollar, rundt 450 milliarder kroner, denne uken. Mandag var aksjene verdt 176,8 dollar, mens fredag hadde de falt til 159,3 dollar.

Hvor mye er 450 milliarder kroner?

  • Stortingets byggeprosjekt sprakk med 1,2 milliarder kroner. Facebooks verditap utgjør 375 budsjettsprekker i Stortingets byggeskandale.
  • Ifølge Statsbudsjettet 2018 er årets oljeinntekter på litt over 200 milliarder kroner. Facebooks verditap utgjør dermed over to år med oljeinntekter til statskassa, inntektene inkluderer også avgifter og skatter fra oljeselskapene, overskuddet i SDØE og utbytte fra Statoil.
  • De samlede utgifter for Folketrygden er i 2018 470 milliarder kroner. Verdifallet som Facebook har opplevd på en uke utgjør nær ett års utbetalinger av alderspensjon, sykepenger og uførepensjon.