Lars Harnes og Metkel Betew ble frifunnet for de mest alvorlige anklagene i tiltalen.
Lars Harnes og Metkel Betew ble frifunnet for de mest alvorlige anklagene i tiltalen. Foto: Privat / NTB Scanpix

Frifinnes for drapsforsøk og ransplaner

Metkel Betew og Lars Harnes risikerte lange forvaringsdommer. Begge ble i dag frifunnet for de mest alvorlige tiltalepunktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påtalemyndigheten mener at NOKAS-dømte Metkel Betew var hovedmannen i et tungt kriminelt nettverk og at han hadde tre kriminelle prosjekter.

1. Å begå Norgeshistoriens største ran på Gardermoen.

2. Å forsøke å drepe Imran Saber. Drapet skulle ifølge påtalemyndigheten utføres av Bandidos-skikkelsen Lars Harnes.

3. Å innføre store mengder narkotika.

Totalt 13 personer sitter på tiltalebenken i den såkalte «Sult-saken», som gikk i Oslo tingrett fra september til desember i fjor.

Hovedtrekkene i dommen, som er på 179 sider, ble lest opp Oslo tingrett fredag formiddag.

Påtalemyndigheten hadde på forhånd lagt ned påstand om 20 års forvaring for Metkel Betew.

Frifunnet for drapsforsøk

Betew ble i dag frifunnet for drapsforsøk og ransplaner, men ble dømt til fem år og fire måneders fengsel for innførsel av hasj. ​Han ble også frifunnet for innførsel av 20 kilo MDMA. Dette på grunn av ulovlig politiprovokasjon, ifølge retten.

– Vi har fra første stund sagt at tiltalen var uriktig, og nå er min klient frifunnet for seks av syv tiltaleposter. Sånn sett er han domfelt i tråd med de anbefalingene som jeg ga retten. Vi er tilfreds, sier Betews forsvarer, advokat Marius Dietrichson.

Advokat Marius Dietrichson forsvarer Metkel Betew.
Advokat Marius Dietrichson forsvarer Metkel Betew. Foto: NTB Scanpix

Betew ble i 2014 gjeninnsatt på forvaringsdommen han fikk etter NOKAS-ranet. Betew må først sone ferdig denne forvaringsdommen før han kan begynne å sone Sult-dommen.

Mener Harnes skulle drepe

Påtalemyndigheten la ned påstand om 14 års forvaring for tidligere Bandidos-topp Lars Harnes. De mener at han på oppdrag fra Betew forsøkte å ta livet av Imran Saber.

Harnes ble frifunnet for dette, men ble dømt til fem års fengsel, blant annet for ulovlig oppbevaring av våpen og narkotikalovbrudd.

Under rettssaken kom det frem at Harnes og Betew hadde flere møter i 2014 og 2015. De møttes blant annet på kirkegårder, og påtalemyndigheten mener at de møttes for å planlegge et drap på Imran Saber.

Politiet mener at Lars Harnes skulle drepe Imran Saber. Det mener ikke retten, som frikjente Harnes. (Foto: Privat)
Politiet mener at Lars Harnes skulle drepe Imran Saber. Det mener ikke retten, som frikjente Harnes. (Foto: Privat)

I løpet av sommeren 2015 kjørte Harnes flere ganger en Vespa, som var påsatt falske skilter, til Imran Sabers garasje på Oslos østkant. Saber går under kallenavnet «Skrue» og er kjent som en venn av David Toska.

Lars Harnes var iført spesielle klær og var bevæpnet med en pistol da han besøkte garasjen. I vitneboksen erkjente Harnes at han hadde vært i garasjen ved flere anledninger, men nektet for at hensikten var å drepe Saber.

– Jeg skulle ha en samtale med ham, jeg skal få ham til å slutte å plage en kar, sa Harnes som tilføyde at hensikten var å skremme.

Ikke bevis nok

Retten mener det ikke finnes konkrete bevis for at Betew og Harnes hadde avtalt å drepe Saber. Påtalemyndigheten har bygget store deler av bevisførselen på skjulte lydopptak, men retten mener at opptakene ikke beviser at de planla og deretter avtalte å ta Saber.

Retten er ikke i tvil om at Harnes var i Sabers garasje i den hensikt å drepe Saber. Årsaken er den spesielle klesdrakten som var konstruert for ikke å legge igjen spor og det skarpe våpenet.

De fem dommerne var uenige om hvorvidt han kan dømmes for drapsforsøk eller ikke. Flertallet mener at han ikke kan dømmes for dette - dermed ble han frikjent på det mest alvorlige tiltalepunktet.

Harnes må imidlertid betale 100.000 kroner i oppreisningserstatning til Imran Saber. Årsaken er frykten han skapte.

– Min klien er fornøyd, men premissene i dommen er alvorlige. Retten legger til grunn for at han var der for å drepe, mens Harnes sier at han var der for å skremme, sier Harnes' forsvarer, advokat Øyvind Bratlien til TV 2.

Advokat Øyvind Bratlien forsvarer Lars Harnes i Sult-saken.
Advokat Øyvind Bratlien forsvarer Lars Harnes i Sult-saken. Foto: NTB Scanpix

Frikjent for ransplaner

Påtalemyndigheten mener også at Metkel Betew og to eller tre andre skulle rane et Swiss Air-fly på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Det politiet mente var et ranslag skal ha fått innsideopplysninger fra en innsidemann på Gardermoen.

Politiet mener planen var å aksjonere mot flyet idet det ble parkert og varene ble lastet over i en bil. Planene har blitt betegnet som det som kunne ha blitt «Norgeshistoriens største ran».

Retten mener at Betew ikke kan dømmes for ransforbund - det vil si en avtale mellom to eller flere om å begå et ran. De er imidlertid ikke i tvil om at innsidemannen tok bilder av en potensielt ran og at disse ble overlevert til en av Norges mest kjente bankranere, NOKAS-dømte Metkel Betew.

Retten mener flere ting peker mot at Betew planla et ran, men at det ikke er bevist at det er inngått en forpliktende avtale om å gjennomføre et ran. Innsidemannen på Gardermoen ble imidlertid dømt til ett års fengsel for forsøk på medvirkning til ran.

Ikke skuffet

Aktor i saken, statsadvokat Alvar Randa, konstaterer at Betew og Harnes ikke ble dømt etter de mest alvorlige punktene i tiltalen.

– Nå må vi vurdere dommen, se hvordan den er begrunnet og så vurdere en anke eller om vi må akseptere rettens vurdering, sier han til TV 2.

– Er du overrasket?

– Vi har sett for oss ulike utfall, og retten har lagt til grunn en strengere norm for beviskrav enn påtalemyndigheten har gjort, selv om vi har lagt lista høyt, sier Randa.

Betew, Harnes og påtalemyndigheten tok betenkningstid etter dommen.