11. AUGUST: Her er Peter Madsen etter at han ble reddet opp av vannet ved sin synkende ubåt.
11. AUGUST: Her er Peter Madsen etter at han ble reddet opp av vannet ved sin synkende ubåt. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix

Venninne: – Vi snakket ofte om døden og sex

KØBENHAVN (TV 2): Flere som kjenner Peter Madsen har forklart seg i retten fredag. – Samtalene hans ble mer og mer maniske den siste tiden, sa en venninne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag vitnet fem forskjellige personer i Københavns byret.

En av dem, et kvinnelig bekjentskap, forklarte seg for lukkede dører. Dette ble besluttet onsdag.

Dommerens begrunnelse for å lukke dørene var at det vil utsette kvinnen for unødvendige krenkelser å forklare seg for åpne dører. Det ble også nedlagt et navneforbud, noe som betyr at det ikke er lov å identifisere henne.

Tema for hennes forklaring vil bli hennes svært personlige forhold til Madsen.

Øvrige vitner fredag var en tidligere venninner av Madsen, flere personer i tilknytning til rakett-verkstedet hans, samt en fører av et lasteskip som kjørte i nærheten av Madsens ubåt natt til 11. august.

– Snakket om døden

En tidligere venninne av Madsen fortalte at de snakket mye om døden. De to hadde ikke et seksuelt forhold.

Under hennes forklaring så hun ikke mot Madsen. Stemmen brast flere ganger.

– Døden har vært en stor del av mitt liv, mange har død fra meg, så vi snakket om det. En gang snakket han om forskjellige måter å dø på, han hadde tenkt ut en oppfinnelse som kunne ta livet av folk, sa hun.

De to snakket sammen om sex flere ganger.

– Han ville finne noen gale jenter. To ganger snakket vi om jenter i relasjon til døden, sa venninnen, og la til at det virket som at det fascinerte ham.

Venninnen sa at samtalene ble mer og mer maniske, og at hun den siste tiden forsøkte få avstand fra ham. De to skulle egentlig på en tur til Bornholm i august 2017, som ble avlyst. Denne turen ønsket hun egentlig ikke å dra på i utgangspunktet.

– Han har sagt til meg at han er psykopat. Han har sagt at han kan bli svært voldsom dersom han ikke får dem han vi ha, sa hun.

Hun sa også at Madsen flere ganger snakket om spidding av mennesker, og at Madsen virket fascinert.

– Han hadde noen utbrudd mot meg, så jeg ønsket ikke å komme ut til ham lenger, sa hun.

Seksuelt motivert

Madsen er tiltalt for overlagt drap, samt seksuell mishandling av svært alvorlig karakter. Aktoratet har i retten argumentert med at drapet er seksuelt motivert.

Det ble ikke funnet Madsens DNA på liket, men det ble funnet sæd i Madsens egne underbukser. Dette har Madsen forklart retten at kommer av at han så på porno kvelden før.

Madsen ble under sin egen forklaring spurt om sin egen seksualitet. Han har de siste årene vært gift, men han og kona har hatt åpne forhold. Han har også hatt forhold til minst en kvinne som var en del av et SM-miljø, og har hatt flere erotiske forhold samtidig.

– Enkelte av disse kvinnene ønsket å gjøre ville ting. Jeg var alltid den kjedelige i disse forholdene, det tenner meg for eksempel ikke å skulle gjøre noe på havets bunn, der er jeg mer seriøs, sa han selv i retten.

Groteske videoer

Aktor Jakob Buch-Jepsen har derimot understreket at Madsen hadde en rekke videoer på sin harddisk som viser svært grov seksualisert vold mot kvinner.

Flere av dem, blant annet to animasjonsvideoer, ble vist fram i retten onsdag.

– Har du latt deg inspirere av disse videoene på noe vis? spurte Buch-Jepsen.

Dette benektet Madsen.

Sistemann på ubåten

Et av vitnene fredag formiddag var en av Madsens praktikanter. Han hadde fulltidsjobb i Madsens laboratorie, og fungerte som maskinmester.

– Jeg var to ganger nede i ubåten 10. august, først tidlig på dagen, så ved 16-tiden, sa han.

Så du var sistemann i ubåten før turen med Kim Wall? spurte Buch-Jepsen.

– Det er mitt inntrykk ja.

Praktikanten ble spurt om hvordan Madsen reagerte da det ble klart at de ikke ville få de nødvendige tillatelser til å skyte opp raketten sin på det tidspunktet de ønsket.

– Det var trist, for vi hadde jobbet mye med dette. Det var en del frustrasjon der, og Madsen virket stresset og presset, forklarte han.

– Kan ikke skje

Praktikanten ble spurt om en rekke gjenstander som aktoratet mener Madsen tok med seg fordi han planla å drepe Kim Wall og deretter å kvitte seg med liket.

Enkelte av gjenstandene hadde praktikantene sett i ubåten før, andre, for eksempel en vannslange, kunne han ikke huske pleide å være der.

– Jeg har heller aldri sett en sag i ubåten, forklarte han.

Madsen har sagt at Wall døde i en ulykke da en teknisk feil gjorde at det ble skapt et undertrykk i ubåten.

– Jeg kjenner jo Madsen og har virkelig håpet at det skjedde en ulykke. Dette undertrykket kan skapes, men hvordan han klarte å komme seg inn etterpå, det kan jeg ikke forstå, det ser jeg ikke at kan skje, sa han, og understreket at Madsen var en bra fyr å jobbe med.

– Han var en morsom person, interressant å lytte til, og han var flink til å lære fra seg ting, sa han.

Krasjet nesten

Peter Madsen er også tiltalt for brudd på sjøfartsloven. De mener han kjørte svært uansvarlig med ubåten Nautilus natt til 11. august.

Blant annet passerte ubåten rundt 30 meter foran lasteskipet Ternvåg like før midnatt.

Påtalemyndigheten mener det oppsto en «nærliggende risiko for kollisjon og fare for mannskapet».

Fredagens første vitne var en ung, svensk mann som var om bord på lasteskipet denne natten. Han fortalte om sine observasjoner av ubåten.