Olje og energiminister Terje Søviknes i Stortinget. Arkivbilde: Terje Pedersen / NTB scanpix
Olje og energiminister Terje Søviknes i Stortinget. Arkivbilde: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Fullt kaos i Stortinget under Acer-debatt

Olje og energiministeren innrømmer at Arbeiderpartiets krav for å inngå i EUs energipakke 3, ikke blir innfridd, melder VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag behandler Stortinget Norges tilslutning til EUs energipakke 3.

Det omstridte forslaget får flertall med regjeringspartiene og Arbeiderpartiet. Dette har skapt stor indre strid i AP, og hissig reaksjon blant de andre opposisjonspartiene på Stortinget, som mener Norge gir fra seg suverenitet over sine energiressurser.

I AP har striden stort sett stått om én ting: Den undersjøiske kraftkabelen NorthConnect. Arbeiderpartiet har forutsatt utsettelse av utbygging av denne tredje utenlandskabelen for å støtte energisamarbeidet.

Nå bekrefter Søviknes at dette kravet ikke er innfridd, og det påpekes at ordlyden i avtaleteksten er endret fra den Aps landsstyre hadde formulert da de ble enig om å støtte energisamarbeidet, skriver VG.

Dette til tross for at Ap-ledelsen onsdag sa de ville stemme for energisamarbeidet fordi de hadde fått fullt gjennomslag for sine krav.

Les også: ​11 ting du må vite om ACER

Rødt fremmet et forslag med følgende ordlyd i Stortinget torsdag: «Stortinget ber regjeringen avholde en rådgivende folkeavstemning om Norge skal slutte seg til EUs energibyrå Acer. Saken utsettes i påvente av resultatet fra folkeavstemningen.»S

Saken er under behandling i Stortinget torsdag. TV 2 følger saken.