Prosjektleder Arild Rygg på befaring på Stortingets byggeplass onsdag ettermiddag.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Prosjektleder Arild Rygg på befaring på Stortingets byggeplass onsdag ettermiddag.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Pensjonist-Arild (68) skal redde Stortingets skandaleprosjekt

– Jeg er 68 år og har derfor litt fritid, sier Arild Rygg (68).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med den nye stortingspresidenten besøkte Rygg byggeprosjektet på Stortinget onsdag.

For presidentskapet er det aller første gang de går ned trappene og inn i byggeområdet som ligger på Wessels plass, ved siden av Stortingsbygningen.

Deler av tunnelen ut av Stortinget mot Akershus festning og det nye vare- og postmottaket begynner å bli ferdig.

Overskridelsene på prosjektet førte til at Olemic Thommessen (H) måtte gå av som stortingspresident. Sist torsdag ble Tone Wilhelmsen Trøen (H) valgt til ny stortingspresident med ansvar for å rydde opp.

Går gjennom kostnadene

Iført knallrøde hjelmer og gule vernevester tar hele Stortingets presidentskap seg ned i byggeområdet ved siden av Stortinget.

Bak provisoriske vegger og presenninger høres byggestøy. Arbeidene pågår for fullt. Gjennom en sprekk kan vi se nesten ned til Akershus festning.

Her ligger tunnelen helt åpen og etterhvert skal det bygges tak og vei over tunnelen.

Etter 22.juli 2011 ble Stortinget pålagt å bygge en alternativ rømningsvei. I tillegg er kontorbygget i Prinsens gate pusset fullstendig opp og et nytt post-og varemottak er på plass.

Prosjektet begynte med en kostnadsramme på 70 millioner. Rett før jul ble det klart at prislappen nå er på 2,3 milliarder kroner.

Tre tiltak

Den nye stortingpresidenten presenterer tre tiltak som skal få prosjektet i havn i løpet av denne høsten.

* Ny gjennomgang av kostnadene

* Innleie av Arild Rygg, styreleder og partner i Stor-Oslo Eiendom. Med førti års erfaring fra prosjekt- og bygg-ledelse, eiendomsutvikling og entreprenør-bransjen. Han blir leder for prosjektrådet for byggingen.

* Ukentlig rapportering om mulig avvik for byggeprosjektet.

Kan ikke garantere ny sprekk

Rygg har begynt jobben denne uken og får det stor ansvar for det omstridte proshjektet. Han er foreløpig forsiktig med å kommentere byggingen.

– Jeg ser at det er stort. Svært komplisert og kan ikke uttale meg noe mer enn det, sier Rygg. Han er styreleder i Stor-Oslo Eiendom og er vant til omfattende byggeprosjekter.

Den nye stortingspresidenten beklager utviklingen i byggeprosjektet, men velger å se framover. Hun tør ikke garantere at det ikke kommer nye overskridelser.

– Foreløpig er det vanskelig for meg å si det. Vi venter på den eksterne gjennomgangen av tallmaterialet. Før vi har fått det på bordet, så kan ikke jeg si noe om det, sier Wilhelmsen Trøen.

Byggingen skal etter planen være ferdig i løpet av oktober, og de nye lokalene skal tas i bruk i første halvdel av neste år.