Håvard Melsnes kritiserer Jonas Gahr Støre for håndteringen av bråket rundt Sylvi Listhaug.
Håvard Melsnes kritiserer Jonas Gahr Støre for håndteringen av bråket rundt Sylvi Listhaug. Foto: Privat / NTB Scanpix

mistet syvert (17) på utøya:

Reagerer på Støres 22. juli-kobling i Listhaug-debatten

Håvard Melsnes (44) har lite til overs for at Ap-leder Jonas Gahr Støre har blandet 22. juli inn i debatten om Sylvi Listhaugs terror-post på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håvard Melsnes var stefaren til Syvert som mistet livet på Utøya. Gutten ble bare 17 år.

Jonas Gahr Støre holdt tale i begravelsen og han har pleid kontakt med familien de siste årene. De har møtt Støre, de har snakket på telefon og fått håndskrevne brev fra partilederen, skriver Melsnes i et innlegg på Facebook.

Men de siste dagene har han vært oppgitt over Arbeiderpartiets leder.

– Jeg synes man skal diskutere den politiske saken uten å trekke inn 22. juli. Hvis ikke Støre hadde referert til terrorangrepet, så tror jeg ikke at saken hadde blitt så stor som den ble, sier Melsnes.

I sitt eget Facebook-innlegg stiller han også spørsmål ved om Støre nettopp ønsket å «blåse saken ut av proposjon». Melsnes er samtidig klar på at Listhaug ikke burde ha skrevet det hun gjorde.

Syvert Knudsen (17) mistet livet på Utøya. (Foto: Privat)
Syvert Knudsen (17) mistet livet på Utøya. (Foto: Privat)

– Grovt!

Han sikter til stormen som endte med at Sylvi Listhaug gikk av som justisminister tirsdag morgen.

Alt startet med en Facebook-post der hun beskyldte Arbeiderpartiet for å være mer opptatt terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

Bakgrunnen var en uenighet mellom opposisjonen og regjeringen. Den handler om hvorvidt justisdepartementet eller domstolene skal kunne ta statsborgerskapet fra personer som utgjør en trussel mot rikets sikkerhet.

Jonas Gahr Støre tok kraftig til motmæle etter Listhaugs Facebook-utspill og han gjorde et poeng ut av at Arbeiderpartiet bedre enn de fleste vet hvor hardt terror kan ramme.

– Det er grovt, og dette er et gjentakende mønster fra Listhaug. Utspillet kommer samme dagen som Utøya-filmen har premiere – Arbeiderpartiet har erfart hva terrorisme er, sa Støre til TV 2.

– Dårlig av Støre

Etter at Støre gjorde koblingen mellom Listhaugs utspill og terrorangrepet i 2011, skrev Melsnes innlegger på Facebook.

– Personlig synes jeg det er veldig, veldig dårlig at en partileder fyrer opp debatten ved å trekke inn 22. juli.

– Hvorfor det?

– Da jeg så bildet til Listhaug, tenkte jeg ikke på Utøya i det hele tatt. Jeg har også snakket med andre etterlatte som er enige i det jeg har skrevet, forteller han.

Melsnes understreker at han selv er partipolitisk uavhengig.

– Men i denne saken synes jeg at de har vært stygge mot Sylvi Listhaug. Det må ha vært veldig intenst for henne, sier han.

TV 2 har tirsdag ettermiddag forsøkt å få en kommentar fra Ap-ledelsen. Kommunikasjonssjef Ingrid Langerud skriver i en SMS at de ikke ønsker å kommentere saken.