Bent Stiansens løksuppe med ostegratinerte krutonger
I dag går Goût de France, en verdensomspennende hyllest til fransk gastronomi, av stabelen. 4000 restauranter i hele verden feirer med franskinspirert mat – det gjør også Bent Stiansen og Frankrikes ambassadør til Norge, Jean-François Dobelle.
I dag vikarierte Bent Stiansen for Wenche på kjøkkenet. Da ble det servert fransk løksuppe.
Oppskriften er til fire personer.
Fransk løksupper:
- 2 ss smør
- 600 gram finstrimlet vanlig gul løk
- 4 fedd hakket hvitløk
- 2 ts timian
- 1 l vann
- 1 kyllingbuljong terning
- 2 ts salt
- 5 drag hvit pepperkvern
- 4 skiver loff
- 2 ss sennep
- 200 gram revet gulost gjerne franske Compté
Fremgangsmåte:
Start med å skrelle løken.
Skjær den i tynne skiver og hakk skrelte hvitløksfedd.
Fres løk og hvitløk i en kjele med smør.
Fres på sterk varme i ca. fem minutter til løken faller sammen og blir lysebrun.
Tilsett vann, buljongterning, salt, pepper og timian.
La suppen småkoke i 10 minutter.
Toast loffskivene og smør dem med sennep.
Riv osten og legg den på toasten.
Stek toasten under grillen i ovnen ved 250 grader til osten er smeltet og osteskorpen er lysebrun.
Del toasten opp i biter og server i suppen eller som jeg foretrekker, ved siden av.