Bent Stiansens løksuppe med ostegratinerte krutonger

I dag går Goût de France, en verdensomspennende hyllest til fransk gastronomi, av stabelen. 4000 restauranter i hele verden feirer med franskinspirert mat – det gjør også Bent Stiansen og Frankrikes ambassadør til Norge, Jean-François Dobelle.

I dag vikarierte Bent Stiansen for Wenche på kjøkkenet. Da ble det servert fransk løksuppe.

Oppskriften er til fire personer.

Fransk løksupper:

  • 2 ss smør
  • 600 gram finstrimlet vanlig gul løk
  • 4 fedd hakket hvitløk
  • 2 ts timian
  • 1 l vann
  • 1 kyllingbuljong terning
  • 2 ts salt
  • 5 drag hvit pepperkvern
  • 4 skiver loff
  • 2 ss sennep
  • 200 gram revet gulost gjerne franske Compté

Fremgangsmåte:

Start med å skrelle løken.

Skjær den i tynne skiver og hakk skrelte hvitløksfedd.

Fres løk og hvitløk i en kjele med smør.

Fres på sterk varme i ca. fem minutter til løken faller sammen og blir lysebrun.

Tilsett vann, buljongterning, salt, pepper og timian.

La suppen småkoke i 10 minutter.

Toast loffskivene og smør dem med sennep.

Riv osten og legg den på toasten.

Stek toasten under grillen i ovnen ved 250 grader til osten er smeltet og osteskorpen er lysebrun.

Del toasten opp i biter og server i suppen eller som jeg foretrekker, ved siden av.