Derfor scorer ikke Ødegaard flere mål

Martin Ødegaard har bare scoret to mål for Heerenveen. Det er det en god grunn til, mener både Lars Lagerbäck og hovedpersonen selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Norge-Australia på TV 2 og TV 2 Sumo fredag fra kl. 17.30.

Etter Martin Ødegaards drømmemål mot Ajax for en drøy uke siden, har flere stilt seg spørsmålet om hvorfor unggutten ikke gjør slik oftere for klubb og landslag.

Se det fantastiske langskuddet i Sportsnyhetene øverst.

Målet mot Ajax var bare Ødegaards andre på 22 kamper i den nederlandske æresdivisjonen.

På tirsdagens pressekonferanse innrømmet landslagssjef Lars Lagerbäck at han også har undret over hvorfor 19-åringen ikke har flere målpoeng.

– Han er en veldig lojal lagspiller og hjelper til med å beholde ballen i laget. Jeg vet ikke om dette er rollen treneren forventer av ham, men det skal jeg snakke med ham om, og høre hvordan han ser på det selv, sa Lagerbäck.

Svensken understreker likevel at han tror Ødegaard kunne hatt betydelige flere mål og assist med en annen rolle i laget.

– Han er en fascinerende spiller for han taper jo nesten aldri en ball, og han slår aldri bort en pasning. Det er den rollen han ligger i hele tiden, og det er sjeldent han går på løp i bakrom eller utfordrer, hvis man sammenligner med en type som Messi.

– Pasnings- og skuddteknikken er av ypperste merke, det vet vi. Han har mulighet til å score betydelig flere mål.

Lagerbäck er klar på hvilken rolle Ødegaard vil få i det norske laget.

– Jeg ser ham som en kantspiller i vårt lag, så det er der han kommer til spille hvis han spiller.

– Jeg har begynt å skyte mer

​Hovedpersonen selv forstår hvorfor folk spør, men poengterer overfor TV 2 at han har en ganske dyptliggende rolle i laget.

– Jeg kunne nok hatt en del flere målpoeng hvis vi hadde scoret på flere av sjansene våre, men det handler jo litt om rollen min i laget. Jeg er ofte en del av det oppbyggende spillet, og ligger litt lavt noen ganger, sier Ødegaard til TV 2.

– Samtidig føler jeg at jeg har skapt mange sjanser, og det er det viktigste. Om jeg får assist, eller om jeg er tredjesist på ballen, er ikke så viktig for meg,

Den tidligere Strømsgodset-spilleren mener også at han har jobbet med å være mer direkte, med målet mot Ajax som et soleklart eksempel.

– Jeg føler jeg har begynt å skyte litt mer nå. Det er mange som sitter litt høyt og til siden, men det er deilig når de sitter. Det var en instinktiv handling og jeg følte med en gang at jeg traff godt.

– Jeg prøver alltid å være så direkte som mulig, men det handler også om å ta de rette valgene.

Med flere tunge fravær kan det åpne seg en plass i startelleveren for Ødegaard allerede mot Australia. Men Lagerbäck holder foreløpig kortene tett til brystet.

– Vi har kommet inn med en plan, men den er jo i ferd med å sprekke helt, til dels fordi vi fikk noen nye spørsmålstegn i dag. Men hvorvidt han kommer til å få spilletid allerede i første kampen, det vil jeg meddele spillerne om først, sa landslagssjefen på pressekonferansen.