GÅR AV: Justisminister Sylvi Listhaug var sent i går kveld i et møte i statsministerboligen sammen med politisk rådgiver Espen Teigen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GÅR AV: Justisminister Sylvi Listhaug var sent i går kveld i et møte i statsministerboligen sammen med politisk rådgiver Espen Teigen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Listhaug-rådgiver går av:

Bekrefter at han skrev Facebook-innlegget

Espen Teigen, som har hatt ansvaret for Sylvi Listhaugs Facebook-konto, går av. Han bekrefter også at han skrev det kontroversielle innlegget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter Teigen til Dagbladet.

Teigen har vært politisk rådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet, og blant annet hatt ansvaret for Facebook-kontoen til Sylvi Listhaug (Frp). Listhaug gikk tirsdag morgen av som justisminister. Dermed går hun tilbake til Stortinget, der hun er valgt inn.

– Jeg trekker meg ikke, men jeg går av som rådgiver sammen med statsråden, noe som er helt ordinært. Alle rådgivere gjør det, sier Teigen til Medier24.

Teigen bekrefter at han var den som lagde Facebook-innlegget som startet mistillitsrabalderet.

Det bekrefter han overfor Adresseavisen.

– Det var jeg som teknisk sett laget det og la det ut, men budskapet kom jo fra Helgheim kvelden før, sier Teigen, og refererer til Jon Engen-Helgheim, Frps innvandringspolitiske talsmann.

– Utelukker ingenting

Han sier den siste uka har vært tøff, og han er krass i kritikken mot Arbeiderpartiet.

– Hvis Arbeiderpartiet tror de har vunnet noe som helst med denne vanvittige heksejakten, så tar de grundig feil. Vi kommer til å vise dem at de tar fullstendig feil, sier han til Medier24.

Teigen utelukker ikke at han blir med Sylvi Listhaug til Stortinget.

– Jeg utelukker ingenting, men nå må jeg ta meg tid til å tenke. Jeg er åpen for det meste, men jeg må få senke skuldrene noe, sier han.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) går inn som fungerende justisminister frem til Listhaugs erstatter er klar.

Gikk av før mistillitsforslag

Listhaug gikk av etter at det ble klart at det ville bli et flertall for Rødts mistillitsforslag mot henne, etter at KrF mandag erklærte at de ikke hadde tillit til justisministeren.

Statsminister Erna Solberg (H) hadde åpnet for å stille kabinettspørsmål dersom mistillitsforslaget fikk flertall, men så langt kom altså ikke prosessen.

– Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid, sier Listhaug etter avgangen.

Samtidig viste hun til at det var en mulighet for at Støre kunne bli statsminister dersom hun ikke gikk av, noe hun mente ville være «katastrofalt».

Startet med et Facebook-innlegg

Kjernen av saken er et Facebook-innlegg Listhaug la ut etter en politisk uenighet om hvem som skal ha rett til å ta bort statsborgerskapet til kjente terrorister som innehar dobbelt statsborgerskap. Høyre og Fremskrittspartiet mener politiet skal ha rett til å ta statborgerskapet fra folk, mens de andre partiene på Stortinget - altså et flertall - mener en domstol må gjøre dette.

Sylvi Listhaug publiserte i begynnelsen av mars et Facebook-innlegg der hun skrev at «Arbeiderpartiet mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», akkompagnert av et bilde av bevæpnede og maskerte personer.

I etterkant av Facebook-oppdateringen, og alle reaksjonene mot den, nektet Listhaug å beklage og slette innlegget. Til slutt ble det slettet, med bakgrunn i at Listhaug ikke hadde rettighetene til bildet som ble brukt.

Listhaug skulle si beklage fra Stortingets talerstol i forrige uke, men måtte opp på talerstolen hele fire ganger før Stortinget så seg fornøyd med unnskyldningen. Samtidig fremmet Rødt et mistillitsforslag som etter unnskyldningsseansen ble støttet av MDG, SV, Ap og Sp. Mandag ble det klart at KrF heller ikke hadde tillit til Listhaug.