Slik koker du perfekte egg til påsken

Nordmenn spiser dobbelt så mange egg i påsken som ellers i året.

Påsken er den tiden på året hvor nordmenn spiser mest egg, og vi pynter hjemmene våre med dem også.

I dag ga matrådgiver fra MatPrat, Britt Marlene Kåsin og Anna Louise Gundersen Tronvold (13) tips om egg som mat – og dekorasjon.

Ha gjerne en bolle eller kurv med noen egg stående på kjøkkenbenken – de holder seg godt i 3-4 dage. Det er en fordel å bruke tempererte egg til både baking og koking. Tempererte egg sprekker nemlig ikke så lett under koking, og de blir enklere å skrelle.

Slik koker du perfekte egg:

  • Bløtkokt: 3-6 min
  • Smilende egg: 6-8 min
  • Hardkokt egg: 8-10 min

Koketidene avhenger litt av størrelsen på egget.

Avkjøling. Skyll raskt i kaldt vann etter koking, slik at de ikke fortsetter å stivne.

Tips: Sprekker eggene allikevel, ha litt salt eller eddik i kokevannet. Dette lærte Wenche av sin bestemor.

EGGORAMA: Server eggene med litt ekstra godt i. Arme riddere kan spises til frokost, som mellommåltid eller som søt dessert. Foto: TV 2
EGGORAMA: Server eggene med litt ekstra godt i. Arme riddere kan spises til frokost, som mellommåltid eller som søt dessert. Foto: TV 2

Tips til servering av bløtkokte og smilende egg: «kutt» av toppen på egget i eggeglasset og smaksett med det du selv liker, her er noen forslag:

  • ansjos / sild og kruspersille
  • tynne strimler med røkt laks/ ørret
  • sprøstekt bacon eller sprøstekte strimler av spekepølse eller pølsebiter
  • majones og reker
  • kaviar og finhakket løk

Vanskelig å koke det perfekte egg på fjellet?

Kunsten å koke egg på fjellet er å ta seg litt bedre tid enn vanlig. Vannet koker nemlig ved lavere temperatur på fjellet enn ved sjøen/lavlandet. Vann koker ved 100ºC i lavlandet, mens på fjellet koker det ved bare 96,8ºC ved 1000 meters høyde. På Galdhøpiggen koker vannet til sammenligning ved ca. 92 grader, og på Mount Everest (8848 m.o.h.) ved 73 grader .

Arme riddere for små og store kokker

Arme riddere er en fin måte å bruke tørt brød til en søt påskedessert eller et lite mellommåltid.

Til 4 personer trenger du:

  • 4 tykke skiver loff eller halvgrovt brød
  • 2 egg
  • 2 dl melk (eventuelt 1 dl melk og 1 dl fløte)
  • 1 ss sukker
  • 1⁄2 ts malt kardemomme eller 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts malt kanel
  • 1-2 ss smør til steking
  • 2-3 ss sukker til karamellisering

Visp egg lett sammen med sukker, melk og krydder. Hell blandingen i et fat med kanter. Legg loffskiver i røren og la dem bli gjennombløte. Ta opp loffskivene og stek dem i litt smør i en stekepanne på middels varme.

Stek på begge sider til de er pent gylne, dryss på sukker og karamelliser til skivene begynner å bli sprø, uten å bli brent. Server arme riddere med rørte bær eller syltetøy.

Ønsker du å feire ekstra kan du legge på liten kule av vaniljeis eller litt vispet krem.

Speilegg i brødskive

Bruk gjerne grovt brød.

Stikk hull i en halvtykk brødskive. Bruk et glass eller et pepperkake-hjerte-form. Stek brødskiven gyllen i smør, snu, knekk et egg (ikke for stort ) i hullet og stek videre til hviten har stivnet.

Farge på eggene

Legg det gule/røde skallet fra egg i kokevannet, det vil gi en fin gyllen farge på eggeskallet. Man kan også koke eggene i vann tilsatt litt konditorfarge eller solbærsaft.