Sylvi Listhaug går av som justisminister

Sylvi Listhaug trekker seg som justisminister, i frykt for at Fremskrittspartiet kunne mistet regjeringsmakt.

Sylvi Listhaug annonserte sin avgang på Facebook tirsdag morgen – der hele det politiske kaoset startet for en drøy uke siden.

– Jeg er glad for at Siv og hele partiet var villig til å legge regjeringsdeltagelsen til side for å støtte meg som justisminister. Men jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at Frp mister makt og gjennomslag, skriver Listhaug.

I Facebook-innlegget skriver Listhaug at hun selv tok valget om å trekke seg.

– Den siste uken har vært helt surrealistisk. Et Facebook-innlegg, som overhodet ikke hadde noe med 22. juli å gjøre, og som jeg har beklaget at ble lagt ut, har omgjort norsk politikk til en barnehage. Da mener jeg det er mitt ansvar å opptre voksent.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget som ble stilt mot Listhaug var et Facebook-innlegg hun publiserte morgenen fredag 9. mars, der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Går til angrep på Støre

Videre takker Listhaug for støtten hun har fått den siste tiden.

– Tusen takk for den helt fantastiske støtten dere har gitt meg! Spesielt denne uken hvor det har stormet som verst. Det har vært en svært krevende tid for både meg og familien, skriver hun i innlegget.

Tusen takk for den helt fantastiske støtten dere har gitt meg! Spesielt denne uken hvor det har stormet som verst. Det...

Posted by Sylvi Listhaug on 20. mars 2018

I tillegg går Listhaug hardt ut mot Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

– Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid. Jeg kommer aldri til å godta at debatten legges på Støres premisser. Ytringsfriheten er en viktig norsk og vestlig verdi vi må stå opp for. Jeg kommer aldri til å være en politiker som er lik alle andre. Jeg vil være meg selv, fortsetter hun.

Listhaug varsler at hun vil fortsette å jobbe med innvandringspolitikk.

– Når jeg nå går av lover jeg å ikke gå stille i dørene på Stortinget. Nå kommer jeg til å konsentrere meg hundre prosent om å fronte FrPs politikk sammen med mine gode stortingskollegaer, fortsetter hun.

– En statsråd som kvesser klørne

Senterpartiets representant i Stortingets presidentskap, Nils Bjørke, sier til TV 2 at det virker som om Listhaug har tatt konsekvensene av stormen som har pågått den siste tiden.

– Når Listhaug trekker seg vil vel situasjonen normalisere seg, og da regner jeg med at regjeringen fortsetter, sier Bjørke.

TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud, sier Listhaug ikke ser ut til å være en statsråd som går av med bøyd rygg.

– Dette er en statsråd som kvesser klørne og gjør seg klar til nye angrep når hun skal tilbake på Stortinget. Det er ingenting som tyder på at hun kommer til å gå stille i dørene, sier Eriksrud.

Under en pressekonferanse i justisdepartementet kort tid etter at nyheten ble kjent, snakket Listhaug om hvorfor hun valgte å trekke seg. Hun sier hun vil stå for det hun tror på, og si det hun mener.

– Jeg vil gjøre det som er riktig for Fremskrittspartiet og landet. Derfor går jeg av. Jeg lover at jeg ikke kommer til å gå stille i dørene, sa Listhaug.

Startet med et Facebook-innlegg

Kjernen av saken er en politisk uenighet om hvem som skal ha rett til å ta bort statsborgerskapet til kjente terrorister som innehar dobbelt statsborgerskap. Høyre og Fremskrittspartiet mener politiet skal ha rett til å ta statsborgerskapet fra folk, mens de andre partiene på Stortinget, altså et flertall, mener en domstol må gjøre dette.

Sylvi Listhaug publiserte i begynnelsen av mars et Facebook-innlegg der hun skrev at «Arbeiderpartiet mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», akkompagnert av et bilde av bevæpnede og maskerte personer.

I etterkant av Facebook-oppdateringen, og alle reaksjonene mot den, nektet Listhaug å beklage og slette innlegget. Til slutt ble det slettet, med bakgrunn i at Listhaug ikke hadde rettighetene til bildet som ble brukt.

Listhaug skulle beklage fra Stortingets talerstol i forrige uke, men måtte opp på talerstolen hele fire ganger før Stortinget så seg fornøyd med unnskyldningen. Samtidig fremmet Rødt et mistillitsforslag som etter unnskyldningsseansen ble støttet av MDG, SV, Ap og Sp. Mandag ble det klart at heller ikke KrF hadde tillit til Listhaug.