Lokalene til 1801 Nummeropplysninga i Fjordgata i Trondheim.
Lokalene til 1801 Nummeropplysninga i Fjordgata i Trondheim. Foto: TV 2

Fem personer tiltalt for katalog-svindel

Statsadvokaten i Trøndelag har tatt ut tiltale mot fem personer tilknyttet nettkatalogselskapet 1801 Nummeropplysninga som TV 2 omtalte i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken har lagt til behandling hos Statsadvokaten i Trøndelag siden begynnelsen av januar i år. Nå er det tatt ut tiltale mot fem personer som er tilknyttet det nå nedlagte nettkatalogselskapet 1801 Nummeropplysninga.

Saken oppdateres

To av de tiltalte, Jonas V. Myrvold og Amir Spjøtvold Mian, var henholdsvis styreleder og daglig leder da selskapet var i drift. De tre øvrige tiltalte jobbet som selgere i selskapet.

Grovt bedrageri

Myrvold er tiltalt for grovt bedrageri og grovt utroskap. Mian er tiltalt det samme. De tre selgerne er tiltalt for grovt bedrageri.

– Totalt ble det i perioden utstedt fakturaer med betalingsforpliktelser for ca. kroner 16 millioner kroner eks. mva., hvorav avtaler med en verdi på inntil fem millioner ble inngått på uriktige vilkår, skriver Statsadvokaten i Trøndelag, som har tatt ut tiltalen.

– Min klient nekter skyld etter tiltalen og mener han har drevet en fullt ut lovlig virksomhet, der partene selvsagt må stå ved sine avtaler, skriver Myrvolds forsvarer, John Christian Elden til TV 2.

– Min klient erkjenner delvis straffskyld, sier Svein Holden, som er Amir Spjøtvold Mians forsvarer til TV 2.

Mange hevder seg svindlet

Høsten 2016 omtalte TV 2 selskapets metoder i en rekke reportasjer. Søndag 16. oktober 2016 slo politiet i Trøndelag til mot selskapets ledere og en rekke av selgerne i en koordinert politiaksjon.

En rekke personer stod fram og fortalte om det de mente var svindel. 1801 Nummeropplysninga tilbød kunder en oppføring i en nettkatalog. Mange av de som fikk tilsendt faktura fra selskapet hevder de aldri har bestilt en slik oppføring som de ble fakturert for.

Ved utgangen av 2016 hadde politiet mottatt rundt 100 anmeldelser mot selskapet.

Mener daglig leder visste

Ifølge tiltalen skal styreleder Myrvold ha overført 4,3 millioner kroner til sitt eget enkeltpersonforetak. Av dette beløpet mener påtalemyndigheten at 3,7 millioner ble brukt til formål som var Nummeropplysninga 1801 AS uvedkommende.

Påtalemyndigheten mener at Mian, i kraft av sin posisjon som daglig leder, medvirket til dette ved at han var kjent med at disse overføringene var i strid med selskapets interesser. Ifølge tiltalen skal også Mian ha fått deler av beløpet overført til seg.

FORSVARER: Tidligere statsadvokat og aktor i 22. juli-saken, Svein Holden, er oppnevnt som Amir Mians forsvarer. Her som aktor i Nedre Romerike Tingrett i 2013.
FORSVARER: Tidligere statsadvokat og aktor i 22. juli-saken, Svein Holden, er oppnevnt som Amir Mians forsvarer. Her som aktor i Nedre Romerike Tingrett i 2013. Foto: Poppe, Cornelius

– Uriktige opplysninger

Ifølge tiltalen skal både Myrvold og Mian ha gitt en rekke opplysninger til de selskapene som de ringte til, som påtalemyndigheten mener er uriktig.

De skal ifølge tiltalen blant annet ha sagt at det aktuelle foretaket bare skulle bekrefte foretaksopplysningene som 1801 Nummeropplysninga hadde i sin oppføring. De skal også ha sagt at foretaket bare skulle bekrefte en videreføring av en løpende avtale, som ifølge påtalemyndigheten ikke eksisterte.

Dette er i tråd med den beskrivelsen flere av de som TV 2 intervjuet i forbindelse med sakene beskrev, høsten 2016.

Allerede dømt

I juni 2017 ble èn av selgerne dømt til 60 dagers fengsel for grovt underslag. I retten ga mannen en uforbeholden tilståelse på å ha sendt ut fakturaer på over 55 000 kroner til fire ulike bedrifter. En av bedriftene ble fakturert for 32 000 kroner.

Mannen er straffedømt ved flere anledninger, og hadde fem dommer for bedrageri mot seg før saken som omhandlet hans virksomhet for 1801 Nummeropplysninga ble behandlet.

Etter det TV 2 kjenner til er hans straffehistorikk en av årsakene til at saken mot denne mannen ble behandlet uavhengig av de andre som nå er tiltalt.

Mener millioner ble innkrevd på uriktig grunnlag

De tre selgerne skal ifølge tiltalen ha viderebrakt flere av de samme opplysningene som de to lederne, som altså påtalemyndigheten mener er uriktig.

Èn av selgerne skal i perioden juni 2016 til oktober 2016 ha sendt ut fakturaer for 2,5 millioner kroner. Påtalemyndigheten mener avtaler for en verdi på 1,25 millioner kroner av disse, ble inngått på uriktig grunnlag.

De to andre selgerne skal ha fakturert for en million kroner hver, hvor påtalemyndigheten mener halvparten av dem var basert på avtaler inngått på uriktig grunnlag. Dette foregikk i perioden februar-oktober for en av dem, og i perioden mars-oktober for den andre.

Trolig for retten over sommeren

TV 2 kjenner til at politiet også har innstilt på tiltale mot ytterligere to selgere, men her er endelig påtaleavgjørelse ennå ikke tatt.

Påtalemyndigheten tar forbehold om å kreve erstatning på vegne av de fornærmede.

Det er ventet at saken går for Sør-Trøndelag tingrett over sommeren.