SMAKSTEST: Det nærmer seg påske, og mange gleder seg til en kald pils i solveggen. Hvilken av disser smaker best?
SMAKSTEST: Det nærmer seg påske, og mange gleder seg til en kald pils i solveggen. Hvilken av disser smaker best? Foto: Renold T. Christopher

Den store pilstesten:

Her er Norges beste pils

Mange er patriotiske når det kommer til favorittpilsen. Men hvor i landet kommer beste pilsen fra? Matkontrollen har smakstestet de ti mest solgte norske pilsnerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele 60 prosent av alt øl som drikkes i Norge er norsk. Kim Daniel Bergersen, daglig leder hos Hopyard, sier vi nordmenn har et litt for godt forhold til pils.

– I Norge har pils vært det ølet som vi har sett på som øl. Derfor har vi drukket litt for mye av det, og vi bruker det til alle anledninger, sier Bergersen til Matkontrollen.

Men hvilken norsk pils smaker best? Er det Hansa fra Bergen? Mack fra Tromsø? Eller CB Pilsner fra Kristiansand?

Blindtester ti pils

Matkontrollens testpanel består av tre øl-eksperter som vet hvordan en god pils smaker.

– Den må være frisk, leskende, og ha god karbonering. Den burde dufte av litt korn og humle, og ha god balanse mellom sødme og bitterhet, sier Ronja Velten, daglig leder ved Øl-akademiet.

Linda Skogholt, daglig leder ved BRUS Bar, sier en god pils skal være lettdrikkelig og frisk.

ØL-EKSPERTER: Testpanelet består av tre personer som har et spesielt forhold til øl. Linda Skogholt, daglig leder ved BRUS Bar, Kim Daniel Bergersen, daglig leder ved Hopyard og Ronja Velten, daglig leder hos Øl-akademiet blindtester ti pils i Matkontrollen.
ØL-EKSPERTER: Testpanelet består av tre personer som har et spesielt forhold til øl. Linda Skogholt, daglig leder ved BRUS Bar, Kim Daniel Bergersen, daglig leder ved Hopyard og Ronja Velten, daglig leder hos Øl-akademiet blindtester ti pils i Matkontrollen. Foto: Renold T. Christopher

– En god pils er elegant, lett og har fin bitterhet i avslutningen, sier hun til Matkontrollen.

De ti mest solgte norske pilsnerne fra dagligvarebutikken er: Pokal, Ringnes Pils, Hansa Pils, Aass Pils, Dahls Pils, Mack, CB Pilsner, Grans Bare, Nordlandspils og Seidel.

Testpanelet fikk ikke vite hvilke pils de smakte på. Etter å ha smakt seg gjennom alle typene syntes de det var store smaksforskjeller på produktene.

– Mange av typene var lettdrikkelige og friske, men det var litt forskjeller i bitterhet og fruktighet. Noen pils hadde finere «maltkropp», mens andre hadde litt mer humleprofil, sier Bergersen.

Beste pilsen lages i Sandefjord

CB Pilsner som lages på bunnen av norgeskartet, havner også på bunnen i denne testen. Kristiansandspilsen får terningkast 2.

– Denne smakte papp og litt gammelt. Det er ikke min favoritt, sier Velten til Matkontrollen.

Flere av de største aktørene havner på midten. Ringnes, Seidel, Nordlandspils og Mack får terningkast tre, mens Dahls, Hansa, Pokal og Aass smaker litt bedre og får terningkast 4.

TESTVINNER: Bare øl fra Grans får terningkast fem i denne testen.
TESTVINNER: Bare øl fra Grans får terningkast fem i denne testen. Foto: Renold T. Christopher

Den aller beste pilsen lages i Sandefjord. Bare Øl fra Grans får terningkast fem, og er Norges beste pils.

– Den hadde balansen mellom sødmen og bitterheten og maltet og humla. Den hadde også lang ettersmak, og var god på karbonering, sier Ronja Velten om vinner-pilsen.

– Jeg synes den var godt balansert, hadde fin friskhet og bra balanse mellom sødme og bitterhet. Akkurat slik en pils skal være for meg, sier Skogholt til Matkontrollen om Bare Øl.