«Haien» glefset til seg monument - Cavendish i skrekkvelt

Vincenzo Nibali støtet fra opp Poggio og vant Milano-Sanremo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunkter fra Milano-Sanremo i Sportsnyhetene over!

Det var Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) som kunne strekke armene i været og jublet for seier da sesongens første monument, Milano-Sanremo, gikk av stabelen lørdag.

Etter at et nimannsbrudd oppskriftsmessig ble hentet inn, dro det seg virkelig til da rytterne skulle opp Poggio med ni kilometer igjen.

Der var det Vincenzo Nibali som støtet fra, mens de resterende rytterne ble sittende å se på Peter Sagan i håp om at han skulle ta opp jakten.

«Haien fra Messina» er kjent for sine utforferdigheter, og suste ned med tolv sekunders forsprang på konkurrentene.

Det klarte han akkurat å beholde, og ødela dermed dagen til fartsfantomene som kom halsende bak. Caleb Ewan ble nummer to og Arnaud Demaré nummer tre.

Alexander Kristoff måtte nøye seg med fjerdeplassen, mens Edvald Boasson Hagen ble nummer 16.

– Jeg har ikke ord
Det var Nibalis tredje monument i karrieren. Han vant Il Lombardia i 2015 og 2017.

– I dagens Milano-Sanremo var det vann hele dagen. Regn, regn, regn. Jeg følte meg veldig bra, sier Nibali.

Da han hadde gått fra i front opp Poggio, fikk han en melding som ga ham akkurat den motivasjonen han trengte i utforkjøringen ned mot mål.

– Da sportsdirektøren snakket med meg sa han 20 sekunder. Jeg tenkte bare «full gass». Det er en fantastisk dag for meg. Jeg har ikke ord, sier italieneren.

Kald dag for Kristoff
For Alexander Kristoff ble det en kald opplevelse i italiensk regnvær.

– Det var ganske kaldt, utenom den siste timen. Da tittet solen frem. Jeg tror kanskje jeg frøs litt mye underveis, for jeg følte meg sliten på sliten. Det mest slitne jeg har følt meg i dette løpet faktisk, så jeg hadde ikke bra bein i spurten. Jeg spurtet ikke for seier uansett siden Nibali holdt unna, men jeg hadde håpet på podiet. Det klarte jeg akkurat ikke. Det var litt surt, sier han til TV 2.

Han gikk også ned i en velt tidlig i rittet.

– Det var noen som krasjet i langesonen, så kjørte jeg rett i de. Da trynet jeg ganske greit. Jeg krasjet over Greipel, som krasjet over en som ikke klarte å ta langeposen, sier Kristoff, som mener han ikke ble vesentlig hemmet av det.

– Egentlig ikke, utenom at bakken ble litt tyngre. Jeg tror ikke det var der det lå, sier UAE Team Emirates-rytteren.

Cavendish i stygg velt
I inngangen til Poggio, mens det var sterk posisjonskamp blant rytterne, veltet Mark Cavendish svært stygt.

– En helt grusom velt, sa Eurosport-kommentator Theis Magelssen.

Dimension Data-rytteren dundret inn i en midtrabatt, slo salto over den og landet på ryggen. Flere andre ryttere gikk også ned. Britens lag bekrefter at Cavendish slapp unna alvorlige skader.

– Jeg så ikke selve krasjen, men Mark var på bakhjulet mitt rett før det skjedde. Jeg skulle prøve å kjøre ham lengst mulig fram før Poggio (siste bakken før mål). Etter det så jeg han ikke, men jeg hørte på radioen at han hadde krasjet, sier lagkamerat Edvald Boasson Hagen til TV 2.

– Maks uflaks igjen
Lørdag kveld melder Dimension Data at det heldigvis har gått bra med Cavendish.

Han unnslapp alvorlige skader, men pådro seg et nytt ribbeinsbrudd på samme siden som han skadet under Tirreno-Adriatico. I tillegg har han sår og hevelser, som naturlig nok er vanskelig å unngå i så brutale smeller.

Cavendish har vært forfulgt av uhell den siste tiden.

– Utrolig synd at det skjedde igjen for tredje gang i år, maks uflaks igjen, sier Dimension Data-rytteren.

For Boasson Hagens del gikk det greit lørdag.

– Det gikk over all forventning i dag egentlig, jeg har ikke fått trent så mye som jeg skulle i oppkjøringa. Har ikke hatt noen voldsomt god følelse enda i år, derfor var dette en opptur, sier Boasson Hagen.

Monument
Milano-Sanremo er det lengste endagsrittet i det profesjonelle sykkelsirkuset, og lørdag la rytterne 291 kilometer bak seg før de passerte målstreken.

Da Alexander Kristoff vant Milano-Sanremo i 2014, ble han første nordmann til å vinne en av sykkelsportens fem monumenter.

Året etter vant han også Flandern rundt.

De tre øvrige monumentene er Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège og Il Lombardia.