VANT IGJEN: Martin Fourcade var i en helt egen klasse og vant jaktenstarten i Holmenkollen.
VANT IGJEN: Martin Fourcade var i en helt egen klasse og vant jaktenstarten i Holmenkollen. Foto: Martin Schutt

Fourcade ble tidenes mestvinnende i Kollen

Martin Fourcade utklasset konkurrentene, og tok sin tiende verdenscupseier i Holmenkollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag tok Henrik L'Abée-Lund sin første verdenscupseier, og lørdag ettermiddag startet han først på skiskytterjaktstarten i Holmenkollen.

Bak seg hadde han de store kanonene Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade, og det var franskmannen som skulle vise seg å bli for sterk nok engang.

Etter å ha bommet på første skyting så han seg aldri tilbake, og selv med en ny bom på den nest siste skytingen var det aldri noe tvil. L'Abée-Lund sprakk i avgjørelsen på standplass, og Fourcade gikk siste runde i ensom majestet.

Dette var franskmannens tiende seier i Holmenkollen, og er med det den mestvinnende skiskytteren i Kollen. Han har heller aldri vært utenfor for pallen i samtlige renn han har stilt opp i denne sesongen, 18 pallplasser på 18 mulige.

– Det var et fryktelig dårlig skiskytterrenn, men bunnivået mitt er veldig høyt i år så da blir det en tredjeplass. Han (Fourcade) var ikke uovervinnelig i dag, men vi andre gjør for mange feil. Nå har jeg en ti prosent sjanse til å ta verdenscupen sammenlagt, men jeg holder fast i de prosentene, sa Johannes Thingnes Bø til TV 2 etter pallplassen.

– Datteren min var her i dag for å se på meg i disse nydelige forholdene, og jeg er utrolig glad. Akkurat er mitt fokus på å klare å ta hjem verdenscupkula. Hvis jeg har andre planer neste sesong er TV 2 de første som får vite om det sa en meget fornøyd Martin Fourcade til TV 2 etter seieren.

Slik var rennet:

Torsdagens sprintvinner Henrik L'Abée-Lund startet drøyt seks sekunder foran landsmann Johannes Thingnes Bø, superstjernen Martin Fourcade og østerrikeren Julian Eberhard.

Trioen tok opp jakten, og trengte kort tid på å være i ryggen inn til første skyting. Der skjøt L'Abée-Lund fullt mens konkurrentene bommet. Både Thingnes Bø og Fourcade måtte ut i én strafferunde, og østerrikeren Eberhard sprakk fullstendig med fire runder.

Inn til andre skyting lå L'Abée-Lund ti sekunder foran Arnd Peiffer, men bommet på sitt første skudd. Det samme gjorde tyskeren, men franske Fourcade skjør feilfritt og gikk ut i tet.

Ut på tredje runden økte han til L'Abée-Lund, men taklet ikke ensomheten på første stående skyting og satt sitt tredje skudd lavt ut til høyre. Bak kom en jagende nordmann som smalt ned samtlige blinker og gikk ut likt med Forucade før siste skyting.

Der sprakk L'Abée-Lund og bommet to ganger, og når franske Fourcade skjøt fullt var det ingen som kunne gjøre noe med verdenscuplederen. Han tok seieren 18,1 sekunder foran italienske Lukas Hofer og det ble ble pallplass på Johannes Thingnes Bø, 32,5 sekunder bak. Henrik L'Abée-Lund, som startet først, ble femtemann.

Når det gjaldt de andre norske gikk Tarjei Bø seg opp fra en 26.plass til tolvte plass, Lars Helge Birkeland ble nummer 18 og Erlend Bjøntegaard sprakk på standplass og gikk inn til 34.plass.