KONTROVERSER: I kampen mellom Liverpool og West Bromwich ble kampen stoppet en rekke ganger på grunn av videodømming.
KONTROVERSER: I kampen mellom Liverpool og West Bromwich ble kampen stoppet en rekke ganger på grunn av videodømming. Foto: Paul Ellis

FIFA ga endelig grønt lys til videodømming i fotball-VM

Som ventet godkjente FIFA-rådet fredag bruk av videodømmingsverktøyet VAR under sommerens fotball-VM i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avgjørelsen ble tatt under rådsmøtet til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i colombianske Bogota.

FIFA-president Gianni Infantino har vært en stor tilhenger av å innføre videodømming. Tidligere i måneden vedtok International Board (IFAB) enstemmig å la VAR bli en del av fotballens regelverk.

– Vi må leve i tiden. Vi ønsker å gi dommerne redskapene til å ta bedre avgjørelser, og i VM er det noen veldig viktige avgjørelser som blir tatt, sier Infantino ifølge BBC, og fortsetter:

– Det går ikke an i 2018 at alle seerne vet hva som har skjedd sekunder senere, og dommerne ikke vet det.

Infantino har tidligere gjort det klart at teknologien må tas i bruk i Russland for å unngå at dommerfeil avgjør kamper på fotballens største og viktigste scene. VAR ble testet ut under fjorårets kontinentcup (prøve-VM).

– Jeg er stor fan

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen stiller seg utelukkende positiv til at videodømming skal benyttes i Russland, og sier torsdagens Welbeck-filming er bevis nok for ham til at VAR bør benyttes i enda større grad.

– Jeg vil heller at avgjørelsen skal bli rett enn at spillere skal kunne jukse og filme seg til straffe. Jeg har aldri forstått sjarmen med det, selv om det visstnok er en sjarm og fotballens idé at du skal kunne jukse og filme og at alt skal være så himla spontant, sukker Mathisen.

Spesielt er videodømmingen blitt dårlig mottatt i fotball-England. Blant annet måtte den i bruk flere ganger i Liverpools tap for West Bromwich, der dommer Craig Pawson brukte fire minutter på én straffeavgjørelse.

Mathisen tror ikke vi får se det samme kaoset i VM.

– Jeg er sikker på at når de først tar det i bruk i VM, er dommerne som skal bruke verktøyet godt skolerte. De kommer til å bruke masse tid på å gjøre dommerne kjent med hvordan det skal brukes og i hvilke situasjoner, og du kommer ikke til å få se det samme som i FA-cupen i England, mener TV 2s fotballekspert, og fortsetter:

– Om ti år kommer vi til å tenke hvordan i alle dager vi klarte oss uten VAR. Også skjønner jeg at noen er kritiske, men jeg tror nok alle må avfinne seg med at det er kommet for å bli.

(©NTB)