FALUN, SVERIGE 20180316.
Marit Björgen, under damernas kval till sprint, under de avslutande världscupstävlingarna under Skidspelen i Falun.
Foto: Uld Palm/TT/ NTB scanpix
FALUN, SVERIGE 20180316. Marit Björgen, under damernas kval till sprint, under de avslutande världscupstävlingarna under Skidspelen i Falun. Foto: Uld Palm/TT/ NTB scanpix Foto: Uld Palm/tt/ntb Scanpix

Bjørgen slått av svenskene i Falun

Marit Bjørgen måtte ta til takke med tredjedreplassen under verdenscupsprinten i Falun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En pigg Marit Bjørgen var Norges største favoritt under verdenscupsprinten i Falun.

Men hun klarte ikke å hamle opp med Hanna Falk i finalen, og måtte ta til takke med tredjeplassen.

– Alle mine venner og familien min var her. Det er stort å vinne her i Falun. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sa Falk til FIS-TV etter å ha vunnet sprinten.

Sveriges Jonna Sundling tok andreplassen på hjemmebane.

Silje Øyre Slind ble nummer fem i finalen, mens Anna Dyvik fra Sverige havnet på plassen bak Bjørgen på en fjerdeplass.

Marit Bjørgen var fornøyd med egen innsats.

– Det er vel tre år siden jeg var på pallen i sprint, så dette er gledelig det, sa Bjørgen til TV 2 Sporten etter tredjeplassen.

– Ble du overrasket selv?

– Vel, det er små marginer. Det er veldig artig å komme i en finalen og komme på pallen også. Jeg har som mål å kjempe helt i toppen i minitouren sammenalgt, svarte Bjørgen, som ikke vet om hun fortsetter neste år:

– Alt handler om motivasjon. Jeg får se, sa hun.

Røk i semien
Maiken Caspersen Falla røk ut i semifinalen etter fjerdeplass i sitt heat.

– Det var litt rart, men jeg bommer totalt taktisk og blir liggende bak. Der trives jeg ikke, og det var dumt. Jeg skal ikke skylde på noen, for noen bakfra, men for meg er det bedre å ligge foran og heller bli spist opp. Sånn kan det gå. Jeg har vært i mange finaler, så det går greit, sier Falla til NRK.

Falla hadde allerede vunnet sprintverdenscupen sammenlagt.

– Jeg ønsket å gjøre et godt renn, men var sliten etter en lang sesong. Jeg valgte nok feil taktikk, men Falk fortjente å vinne idag, sa Falla til FIS-TV.

Weng reddet seg inn

Heidi Weng har den gule trøya foran rennene i Falun, men pustes i nakken av Ingvild Flugstad Østberg. Fredag var verdenscupavslutningen nær ved å starte ille for Enebakk-løperen.

Weng gikk ingen god prolog og var kun åtte små hundredeler fra å ryke ut. Til slutt gikk hun videre som aller siste kvinne. I kvartfinalen ble det exit for Weng, men samme skjebne led også Østberg. Dermed ble ikke avstanden de to imellom radikalt redusert.

– Det var bedre nå enn i prologen, men jeg har ikke nok fart i kroppen. Jeg orket rett og slett ikke nok, sa Weng.

Utslått i kvartfinalen ble også Kathrine Harsem og Tiril Udnes Weng.

Haga falt

Den dobbelte OL-mesteren Ragnhild Haga røk på sin side ut i kvalifiseringen etter å ha falt underveis.

– Det var surt. Jeg følte meg bra og skulle endelig prøve meg i sprint. Jeg ble for ivrig i bunnen av en bakke og gikk over ende, sa hun.

Den kanskje største overraskelsen i prologen var at Krista Pärmäkoski ble slått ut. Den finske løperen er nummer fire i verdenscupen og ble nummer sju på tremila i Holmenkollen.

Weng slapp med skrekken i Falun-prologen
Hjemmehåpet Hanna Falk var raskest av samtlige i kvalifiseringen til verdenscupsprinten i langrenn i Falun fredag. Heidi Weng berget avansement med et nødrop.

Falk, som også vant sprintprologen i Lahti nylig, var 1,65 sekunder foran amerikanske Jessica Diggins og ytterligere et sekund foran russiske Natalia Neprjajeva.

Heidi Weng leder verdenscupen sammenlagt foran rennene i Falun, men pustes i nakken av Ingvild Flugstad Østberg. Fredag var verdenscupavslutningen nær ved å starte ille for Enebakk-løperen.

Weng gikk ingen god prolog og var kun åtte små hundredeler fra å ryke ut. Til slutt gikk hun videre som aller siste kvinne.

– Dette var ikke noe særlig. Litt kjipt, sa Weng til TV 2 etter målgang.

Marit Bjørgen, som vant Kollen-tremila etter en voldsom opphenting sist søndag, var best av de norske på femteplass. Tiril Udnes Weng, som har vunnet denne sesongens Skandinaviske Cup sammenlagt, fulgte to plasser deretter.

SAstrid Uhrenholdt Jacobsen og Maiken Caspersen Falla ble henholdsvis nummer 9 og 11. Også Kathrine Harsem (14.-plass), Ingvild Flugstad Østberg (17.-plass) og Silje Øyre Slind (27.-plass) er klare for kvartfinale senere fredag.

Haga røk ut
Den dobbelte OL-mesteren Ragnhild Haga røk på sin side ut etter å ha falt underveis.

– Det var surt. Jeg følte meg bra og skulle endelig prøve meg i sprint. Jeg ble for ivrig i bunnen av en bakke og gikk over ende, sa hun.

Den kanskje største overraskelsen i prologen var at Krista Pärmäkoski ble slått ut. Den finske løperen er nummer fire i verdenscupen og ble nummer sju på tremila i Holmenkollen.

Maiken Caspersen Falla har allerede vunnet sprintcupen sammenlagt. OL-sølvvinneren så ut til å måtte ta noen poeng i Falun for å være helt sikker på seier, men da erkerival Stina Nilsson trakk seg fra verdenscupavslutningen på grunn sykdom, var duellen avgjort.

(©NTB/TV 2 Sporten)