USA, Frankrike og Tyskland fordømmer giftattentatet i Salisbury – skylder på Russland

– Det er første gang siden andre verdenskrig at nervegift er brukt aggressivt i Europa.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at giftattentatet i Salisbury er en trussel mot internasjonal sikkerhet, og mener dette føyer seg inn i et større bilde med russisk innblanding.

– Dette er uakseptabelt. Det hører ikke hjemme i en sivilisert verden, sa Stoltenberg torsdag.

Storbritannias statsminister har sagt at det kun fins to troverdige forklaringer på giftangrepet 4. mars. Enten at det var en handling utført av den russiske stat, eller at Russland har mistet kontroll over militær nervegass.

– Begge deler er alvorlig. Og russerne har ikke gitt noen troverdig forklaring på hvordan dette kan dukke opp i Salisbury, sier Stoltenberg.

Storbritannia har ikke bedt om at artikkel fem skal tas i bruk, men forsvarsalliansen har tilbudt «praktisk hjelp» som britene foreløpig har takket nei til, sier Stoltenberg.

– Del av et større bilde

Generalsekretæren sier at det militære stridsmidlet som ble brukt, er blant de sterkeste som noensinne er utviklet. Ifølge Stoltenberg er det første gang et slikt kjemisk våpen er blitt brukt på alliert jord siden NATO ble grunnlagt.

Bakteppet for angrepet er et mønster med uforsvarlig russisk oppførsel over mange år, mener han.

– Det er en del av et større bilde, sier Jens Stoltenberg.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Emmanuel Dunand/AFP/NTB scanpix

NATO-sjefen viser til den ulovlige annekteringen av Krim-halvøya, russisk støtte til væpnede opprørere i Øst-Ukraina, militært nærvær i Moldova og Georgia, politiske inngrep på Vest-Balkan, forsøk på å påvirke valg i vestlige land. Og han viser til likvideringer, som giftdrapet på den russiske eksspionen Aleksandr Litvinenko i 2006, skriver NTB.

– I tillegg har vi attentater i Russland som med all sannsynlighet er knyttet til myndighetenes undertrykking av opposisjonen, og vi har uttalelser fra russisk side om at såkalte forrædere er legitime mål, sier Stoltenberg.

Fordømmes av USA, Frankrike og Tyskland

I en felles uttalelse går statslederne for USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia knallhardt ut, og legger skylden på Russland for giftangrepet mot eksspionen Sergej Skripal.

– Dette er første gang siden andre verdenskrig at en militær nervegift, en type som er utviklet i Russland, er brukt aggressivt i Europa, heter det i uttalelsen.

President Donald Trump, president Emmanuel Macron og kansler Angela Merkel er ifølge kunngjøringen blitt grundig orientert av britene, og slutter seg til statsminister Theresa May i at «det er ingen annen troverdig forklaring» enn at Russland sto bak angrepet 4. mars.

Donald Trump ønsket statsminister Leo Varadkar velkommen i Det hvite hus.
Donald Trump ønsket statsminister Leo Varadkar velkommen i Det hvite hus. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/NTB scanpix

Statslederne viser til at Russland ignorerte det britiske ultimatum om å fremskaffe opplysninger om angrepet med nervegift. Å bruke kjemiske våpen er et angrep på britisk suverenitet og et brudd på internasjonale regler, sier de.

– Det ser ut som russerne sto bak, sier USAs president Donald Trump i forbindelse med et møte med Irlands statsminister i Det hvite hus, melder Reuters.

Søreide: – Sjokkerende

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier torsdag at de som står bak ugjerningen, må stå til ansvar.

– Jeg vil uttrykke vår solidaritet med Storbritannia etter det sjokkerende nervegiftangrepet i Salisbury. Enhver bruk av slik nervegift er forbudt under Kjemivåpenkonvensjonen, og et brudd på folkeretten. Dette er helt uakseptabelt. De som står bak må stå til ansvar for denne ugjerningen, sier utenriksministeren om nervegiftangrepet som fordømmes internasjonalt.

Hun sier at Norge vil ha tett kontakt med britiske myndigheter, samt med allierte og europeiske samarbeidspartnere, både bilateralt og multilateralt.

– Norge har full tillit til den britiske etterforskningen og legger den britiske regjeringens vurderinger til grunn. Jeg oppfordrer Russland til å svare på Storbritannias spørsmål knyttet til denne etterforskningen, sier Søreide.

Russisk toppmøte

Torsdag samlet Russlands president Vladimir Putin sikkerhetsrådet for å diskutere den dramatiske situasjonen som har oppstått mellom Storbritannia og Russland etter giftangrepet.

Presidentens talsmann Dmtrij Peskov sier ifølge russiske nyhetsbyråer at medlemmene i Russlands sikkerhetsråd var svært bekymret over Storbritannias «destruktive og provoserende» holdning.

Onsdag kunngjorde statsminister Theresa May at Storbritannia utviser 23 russiske diplomater og suspenderer all diplomatisk kontakt på høyere nivå med Russland.

Russland anklaget Storbritannia for å skape en hysterisk stemning etter giftangrepet i Salisbury og ber britene legge fram bevis.

– Russland har ingenting å skjule, fremholdt den russiske FN-ambassadøren under et hasteinnkalt møte i FNs sikkerhetsråd onsdag.

Under møtet rettet USA pekefingeren mot Russland.

– USA tror at Russland er ansvarlig for angrepet på to personer i Storbritannia, der det er brukt en nervegift med militær gradering, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Storbritannias viseambassadør i FN, Jonathan Allen, sa at Storbritannia ikke vil la seg avfeie at det han kalte Russlands «benektelse, avledninger og trusler».

14 dødsfall

Politiet og sikkerhetstjenesten MI5 gjenåpner ifølge en skriftlig uttalelse fra innenriksminister Amber Rudd etterforskning av 14 dødsfall.

Fire år etter at den russiske eksagenten og Putin-kritikeren Aleksandr Litvinenko døde etter å ha blitt forgiftet med en polonium-isotop, fikk forretningsmannen Boris Beresovskij en T-skjorte med et klart polonium-budskap fra en av russerne som mistenkes for drapet på Litvinenko.

En britisk rapport konkluderte i 2016 med at T-skjorten var en «skadefro innrømmelse av delaktigheten i Litvinenkos død.»

I mars 2013 ble Putin-kritikeren Boris Beresovskij funnet død i sitt hjem sørvest for London. Den tidligere etterforskningen har konkludert med at dødsfallet ikke var mistenkelig, og at han hadde hengt seg inne på baderommet. Likskueformannen uttalte ifølge BBC at Beresovskij hadde et brukket ribbein og et kutt i bakhodet.

Ifølge BBC og Buzzfeed News tviler amerikansk etterretning på at den russiske forretningsmannen Aleksander Perepilitshnij døde av naturlige årsaker under en joggetur. Funn som senere ble gjort i magesekken kunne tyde på at han ble drept av en plantegift som ga ham hjertestans.

Britisk politi og et likskue har tidligere hevdet at Matthew Puncher, den medisinske eksperten som spilte en nøkkelrolle i å avdekke den radioaktive forgiftningen av Litvinenko, begikk selvmord ved å stikke seg selv til døde med to kniver. Men ifølge Buzzfeed News mener amerikanske kilder at russiske tjenester eller mafia står bak. Amerikanerne skal ha delt sine bekymringer med britiske MI6, heter det i en av Buzzfeed-artiklene om de 14 dødsfallene.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook