TROMSØ: Slik så det ut i Tromsø i mars 2011. Denne helgen blir like ille. Foto: Rune Stolz Bertinussen / Scanpix
TROMSØ: Slik så det ut i Tromsø i mars 2011. Denne helgen blir like ille. Foto: Rune Stolz Bertinussen / Scanpix

Flott i sør, fælt i nord

Lengter du etter vårvarme blir ikke helgen flott verken i sør eller nord. Liker du vinter og snø derimot ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Også i morges var måtte du helt ut på kysten fra Agder til Vestlandet for å finne et par plussgrader.

Folldal var kaldest i natt, med minus 31,7. Temperaturen endte under minus 30 også på Finnmarksvidda.

– På Finnmarksvidda er det lite skyer, og det holder seg kaldt det neste døgnet også. På det indre Østlandet skyet det til i løpet av natten og blir skyet i dag. Men det klarner opp igjen til kvelden, og jeg tror det blir enda kaldere natt til fredag, forteller Storm-meteorolog Beathe Tveita.

Uværshelg i nord

I Sør-Norge holder det kalde og fine vinterværet både over helgen og langt inn i neste uke. I Nord-Norge begynner det å skye til fredag.

– Det kommer et kraftig lavtrykk inn sør for Svalbard på lørdag, og det går videre mot kysten av Troms og Finnmark, sier Tveita.

Det begynner å snø fra Bodø og nordover lørdag formiddag. Ut over dagen brer nedbøren seg østover og sørover i resten av Nord-Norge.

– Temperaturen stiger, og nedbøren kommer som regn langs kysten. Det er ventet mye nedbør lokalt i Nordland. Fra lørdag ettermiddag til søndag ettermiddag viser prognosene 40-60 millimeter lokalt, advarer Tveita.,

NEDBØR frem til midnatt mandag

Samtidig øker vinden til kuling fra sørvest, opp i sterk kuling i Troms og Finnmark. Søndag går nedbøren over til byger, samtidig som vinden dreier mer vestlig. Temperaturen synker litt igjen.

Mye nedbør, sterk vind og temperaturendringer er selve oppskriften på økende snøskredfare. Varsom forteller om svake lag nede i snødekket i hele Nord-Norge, og vi må være forberedt på stor skredfare i nord i helgen.

Uværet kommer også til å skape problemer på veiene, og for ferger, hurtigbåter og i flytrafikken.

Stiv og sterk kuling i sør

I dag har Nord-Norge fint vær. Vinden blåser fra nord og tar med seg noen skyer og enkelte snøbyger inn mot kysten av Finnmark og Nord-Troms. Det ligger noen skyer ytterst på kysten sørover til Lofoten og Vesterålen også, men her blir det opphold.

– Resten av landsdelen har flott vær, mye sol, og lite vind, sier Tveita.

VINDEN nå

Kart: Earth Nullschool

Også Sør-Norge er godt i gang med en fin dag, men drar du ut for å nyte solen må du forberede deg på at det blåser kuling fra øst og sørøst.

Det blåser opp i stiv og sterk kuling i Trøndelag og på Nordmøre, sør i Rogaland og østover til Kristiansand. Langs kysten av Sørlandet blåser det opp i stiv kuling. Fra Hardangervidda og sørover blåser det stiv kuling, opp i sterk kuling sør for Haukeli.

Fredagsværet blir omtrent som i dag i hele landet.

Noen skyer langs kysten av Finnmark. Ellers lite skyer og mye sol i hele Nord-Norge, før det altså skyer til utover ettermiddagen.

I går var det perfekte nordlysforhold i Nord-Norge. Disse bildene tok Benny Høynes i Vesterålen.

Nordlys over Vesterålen. Foto: Benny Høynes / bennyimages.com

Sør-Norge får en ny fin dag, flest skyer i fjellet og på Sørlandet, og enda litt lavere temperaturer. Det kommer til å blåse like kraftig fredag som i dag.

Fin, men kald helg i sør

I Sør-Norge får vi en fin helg, med mye sol og lite nedbør. Men lengter du etter vårvarme må du vente en stund. Høytrykket rydder bort skyene, og gjør nettene skikkelig kalde.

TEMPERATUREN: Stor forskjell på dag og natt

Solen er sterk nå, men det er så kaldt om morgenen at solen ikke får tid til å varme luften skikkelig opp utover dagen, og vi har ikke mer enn en noen få varmegrader å se frem til. Men du kjenner solen godt i fjeset bare du finner deg en lun krok.

Det kommer til å blåse kuling utsatte steder hele helgen.

– Utsatte steder fra Sørlandet og til sør i Rogaland kommer vinden opp i stiv kuling lørdag, sier Tveita.

Inn mot helgen fortsterker høytrykket seg, og går sørover. Søndag ligger senteret i Nordsjøen, mandag går det inn over Skottland. Det gjør at det trekker inn noen skyer lengst nord.

– Vestlandet nord for Sognefjorden og videre til Trøndelag får det halvskyet eller skyet lørdag. Søndag kommer det inn litt snø og noen snøbyger i dette området, ikke mye sør for Stad.

Hva med påskeværet?

I går viste prognosene nedbør i sør, og bra vær i nord inn mot palmehelgen.

– Dagens utgave har endret seg betraktelig, nå viser prognosene at lavtrykket går lenger nord. forteller Tveita.

SISTE prognose

Fargene viser dagens snømengde. Kilde: SeNorge

Fredag blir det sludd og snø fra Troms og sørover i Nordland, og en og annen snøbyge langs kysten av Finnmark. Fra sør i Nordland til Vestlandet blir det bygevær.

– Regn under 400-600 meter, og snø over, forteller Tveita.

Også Agder får noen byger fredag, mens resten av Sørlandet og Østlandet får oppholdsvær. Vinden kommer opp i kuling fra Nordland til Stad.

Sør- og Østlandet får opphold også lørdag, og fortjener to av tre appelsiner på påskeværkartet.

– Lørdag går det fortsatt noen byger fra Vestlandet og nordover. I de indre delene av Nord-Norge fra Ofoten og nordover blir det opphold, forteller Tveita.

Et lite lavtrykk utenfor kysten av Nordland gir kuling i nord lørdag.

Ikke legg de endelige påskeplanene riktig enda, prognosene er fortsatt usikre.