Statoil vil bytte navn

Styret i Statoil foreslår å endre navn til Equinor.

OSLO-KONTOR: Statoil sitt Oslo-kontor på Fornebu i Bærum kommune.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OSLO-KONTOR: Statoil sitt Oslo-kontor på Fornebu i Bærum kommune. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I en pressemelding opplyser selskapet at forslaget til nytt navn vil bli fremmet til Statoils generalforsamling 15. mai.

«Navnet Equinor kombinerer «equi», utgangspunktet for ord som «equal», «equality» og «equilibrium» – likhet, likeverd, likevekt og balanse, og «nor» som signaliserer et selskap som er stolt av sin norske opprinnelse, og ønsker å bruke dette aktivt i sin posisjonering» skriver selskapet i pressemeldingen.

– En historisk dag

Statoil begrunnet behovet for navneendring ved at selskapet er i endring, og legger blant annet vekt på at de er i ferd med å etablere en betydelig industriell posisjon innen lønnsom fornybar energi. Innen 2030 forventer Statoil at mellom 15 og 20 prosent av de totale investeringene vil gå til nye energiløsninger.

– For oss er dette en historisk dag. I nesten 50 år har Statoil tjent oss vel som et flott navn. Men når vi ser frem mot de neste 50 årene, den globale energiomleggingen og hvordan vi utvikler oss som et bredt energiselskap, har det blitt naturlig å endre navnet vårt. Navnet Equinor beskriver vår opprinnelse, våre verdier og hva vi vil være i fremtiden, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

Får støtte fra regjeringen

Den norske regjeringen, som er majoritetsaksjonær, støtter forslaget og vil stemme for det på generalforsamlingen.

– Regjeringen gir sin fulle støtte til Statoil-styrets forslag om å skifte navn fra Statoil til Equinor, og vil stemme for forslaget på Statoils generalforsamling. Beslutningen reflekterer at Statoil er i ferd med å utvikle seg til et bredt energiselskap, i tråd med den globale utviklingen i energisektoren, sier oljeminister Terje Søviknes (Frp).

NITO godt fornøyd

Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO), som har 1.300 medlemmer i Statoil, er også godt fornøyd med Equinor.

– Det henspiller på likevekt og balanse og har også med seg det norske. Vi ønsket et navn som viser at vi er i transisjon til et bredt energiselskap, som driver med mye mer enn olje og gass. Og det har vi fått til, sier NITOs konserntillitsvalgt i Statoil, Stig Lægreid.

– Norsk sokkel forblir ryggraden

Selskapet varsler at de vil starte innføringen av det nye navnet etter at det er formelt godkjent på generalforsamlingen.

– Equinor sier noe viktig om hvem vi er, hvor vi kommer fra og hvordan vi ønsker å utvikle oss. Vi er et verdibasert selskap, og likeverd beskriver hvordan vi ønsker å tilnærme oss mennesker og samfunnene der vi bidrar med vår virksomhet. Norsk sokkel vil forbli ryggraden i selskapet, og vi vil bruke vår norske opprinnelse i posisjoneringen når vi fortsetter å vokse internasjonalt innen både olje, gass og fornybar energi, sier Eldar Sætre.