IDENTISKE?: Ikke nå lenger, skal vi tro NASA. Romfartsorganisasjonens tvillingstudie viser at lengre opphold i verdensrommet kan medføre permanente genetiske endringer.
IDENTISKE?: Ikke nå lenger, skal vi tro NASA. Romfartsorganisasjonens tvillingstudie viser at lengre opphold i verdensrommet kan medføre permanente genetiske endringer. Foto: Pat Sullivan/AP/Scanpix

TIlbrakte ett år i verdensrommet:

Astronautens DNA matcher ikke lenger hans identiske tvillingbror

Lange opphold i verdensrommet kan endre genene dine, viser NASAs tvillingstudie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske astronauten Scott Kelly tilbrakte ett år i verdensrommet for to år siden. Da han kom hjem igjen viste det seg fort at han hadde blitt fem centimeter høyere enn sin identiske tvillingbror.

Nå kommer det fram at det ikke bare er høyden til Scott som forandret seg.

Foreløpige resultater fra studiet viser at syv prosent av Scotts gener ikke har returnert tilbake til normalen, to år etter hans hjemkomst.

Scott og tvillingbroren Mark er dermed ikke identiske tvillingbrødre lenger.

Men skal vi tro Twitter-kontoen til Scott, så er ikke det bare dårlige nyheter.

– Hva? Mitt DNA forandret seg med 7 prosent! Hvem visste? Jeg fant akkurat ut av det i denne artikkelen. Dette kan være gode nyheter! Jeg trenger ikke lenger kalle @ShuttleCDRKelly min identiske tvillingbror, spøker Scott på Twitter.

Tvillingstudie

Scotts år i rommet hadde som formål å undersøke hvordan mennesker takler lengre opphold i rommet, men det var også en del av NASAs tvillingstudie.

Tvillingbroren Mark Kelly sa seg villig til å delta i studien som skulle undersøke om eneggede tvillinger utvikler seg forskjellig i to ulike miljøer – Scott i verdensrommet og Mark på jorda.

Etter at han returnerte til jorden startet prosessen med å på nytt tilpasse seg jordens tyngdekraft. Noen av de biologiske endringene han opplevde gikk raskt tilbake til normalen, mens andre endringer vedvarte opptil flere måneder.

Aktiverte «romgener»

Den fysiske og psykiske belastningen Scott har vært gjennom skal ha aktivert hundrevis av «romgener», som har endret flere av Scotts kroppsfunksjoner.

Totalt 93 prosent av genene returnerte til det de var før reisen, men de resterende syv prosentene peker på langtidsendringer i gener relatert til immunsystemet, DNA-reparasjon, beinformasjoner, oksygenmangel og hyperkapni. Funnene ble presentert av NASA under en workshop i januar.

– Endringene antas å komme fra belastningen som følger med romfart, skriver NASA i en uttalelse.

Disse endringene kan forårsake endringer innad i cellene, som igjen kan føre til dannelsen av nye molekyler eller såkalte "romgener". Forskerne bak studien har så langt talt over 100 genetiske mutasjoner som separerer de to tvillingene.

Normal varighet på et NASA-oppdrag til Den internasjonale romstasjonen er på seks måneder. Scott tilbrakte altså dobbelt så lang tid der oppe, og satte dermed ny rekord for antall dager en NASA-astronaut har tilbrakt i romstasjonen. Dog, den den økte varigheten virket ikke å ha noen effekt på hans kognitive funksjon.

Scotts lange opphold i verdensrommet er et steg på veien mot en framtidig Mars-ferd. Ettersom et Mars-oppdrag sannsynligvis vil strekke seg over tre år, må NASA undersøke hvilken effekt langvarige reiser i verdensrommet har på mennesker.

PS: Broren Mark Kelly er også en astronaut, og har vært på Den internasjonale romstasjonen ved fire anledninger.