Erna Solberg: – Jeg har tillit til Sylvi Listhaug som justisminister

Erna Solberg ber om unnskyldning på vegne av regjeringen etter Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg.

Fredag morgen forrige uke la justisminister Sylvi Listhaug ut et Facebook-innlegg som har vært mye omdiskutert.

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», var teksten Listhaug publiserte over et bilde av fremmedkrigere i Somalia.

Onsdag valgte Listhaug å slette innlegget, men kun fordi det viste seg at hun ikke hadde rettighetene til å bruke bildet som hørte til Facebook-posten.

Ifølge Dagens Næringsliv har statsminister Erna Solberg flere ganger bedt Listhaug om å slette det kontroversielle Facebook-innlegget.

– Har tillit til Listhaug

Onsdag kveld møtte Erna Solberg pressen for å snakke om den siste tidens hendelser. Der sa statsministeren at hun ber om unnskyldning for den retorikken regjeringen har brukt.

– Det er et spesielt forhold til terror i Norge etter 22. juli, og det betyr at vi må være spesielt varsomme knyttet til diskusjon rundt terror, fordi vi har mennesker i vårt samfunn som har opplevd dette på det mest grusomme, sier Solberg.

– Har du tillit til Sylvi Listhaug?

– Jeg har tillit til Listhaug som statsråd, hun er en god justisminister. Hun har også selv sagt at hun har lært av denne saken. Jeg tror vi alle har lært at vi må være forsiktige med ord knyttet til terror, svarer Solberg.

– Er det flaut å måtte si unnskyld for noe du har forsøkt å få slettet på et mye tidligere tidspunkt, uten å lykkes?

– Jeg kommenterer ikke spekulasjoner basert på såkalte informerte kilder som har sagt noe til DN, jeg kjenner meg ikke igjen i alt som står der heller, sier statsministeren.

Avstemning i kommunalkomitéen

Den første gangen justisministeren fikk beskjed fra sin sjef om at Facebook-posten med fordel burde vært slettet, var på lørdag. Da ba hun også Listhaug beklage innlegget, noe Listhaug ikke gikk med på.

Ifølge DN mente Solberg at Listhaug gikk langt over streken for hva en statsråd kan tillate seg i en politisk debatt, ved å publisere det nevnte innlegget.

Justisministerens publisering på Facebook fredag morgen kom i etterkant av en avstemning i Stortingets kommunalkomité, hvor Frp og Høyre ville gjøre det mulig å frata personer som utgjør en trussel mot rikets sikkerhet statsborgerskapet uten å gå via domstolene.

Det ville ikke resten av Stortinget, som mente at det må være opp til domstolene å behandle denne typen spørsmål.

– Totalt urimelig

Flere har reagert sterkt på Listhaugs Facebook-post. Ap-leder Jonas Gahr Støre kalte Facebook-posten grov, og under tirsdagens tale på partiets landsstyremøte tok han et nådeløst oppgjør.

– En justisminister som bevisst, kalkulert nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli. Og en kunnskapsminister som tror 22. juli er et spill – et kort – et hvilket som helst «argument», og en feig statsminister, sa partilederen i sin tale.

Venstre-leder Trine Skei Grande, som sitter i samme regjering som Listhaug, har betegnet Listhaugs kritikk av Arbeiderpartiet som helt urimelig.

– Alle partier er for å bekjempe terror, men det må skje på rettsstatens premisser. Venstre er i likhet med et stort flertall på Stortinget uenig med forslaget fra den forrige regjeringen om å frata folk statsborgerskap uten domstolskontroll. Jeg har forståelse for at Listhaug er skuffet over å ikke få støtte for forslaget sitt, men kritikken hun retter mot Ap er totalt urimelig, uttalte Grande.

Fremmer mistillitsforslag

Rødt-leder Bjørnar Moxnes annonserte onsdag ettermiddag at partiet vil fremme mistillitsforslag mot justisminister Listhaug.

– Vi vil fremme dette mistillitsforslaget så snart som mulig. Det vil overraske meg dersom flertallet på Stortinget har tillit til justisministeren, særlig i lys av de skarpe reaksjonene som Facebook-posten hennes har skapt, sier Moxnes til NTB.

Mistillitsforslaget gjør at både Arbeiderpartiet og KrF blir tvunget til å ta formell stilling til om de har tillit til Listhaug som justisminister eller ikke.

– Støre har sagt at hun nører oppunder hatet fra 22. juli og Hareide har sagt at hun må beklage og slette Facebook-posten, påpeker Moxnes, og fortsetter:

– Reaksjonene har vært sterke fra mange hold, og det synliggjør at Listhaug ikke fortjener Stortingets tillit.

Støre: – Hvem styrer hvem?

Ap-leder Støre mener det er god grunn til å spørre om statsminister Erna Solberg (H) har kontroll på sin egen justisminister.

– Hvis det er riktig at vi har en justisminister som legger denne type utspill på Facebook og deretter nekter å slette innlegget til tross for at statsministeren ber henne gjøre det, har vi en privatpraktiserende justisminister som statsministeren ikke har kontroll på, sier Støre til NTB.

Han sier saken nå handler mer om Erna Solberg enn om Sylvi Listhaug.

– Er det justisministeren som styrer statsministeren, eller er det omvendt? Det er et spørsmål vi trenger å få svar på, sier Støre.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook